open-navfaktor-logo
search
Posjeta Moskvi
Čović sa šeficom ruskog parlamenta koja je održala skandalozan govor u Sarajevu
Međuparlamentarni dijalog će kreirati uvjete za jačanje odnosa Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine. Zaključak je to sa sastanka predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Rusije Valentine Matviyenko i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića, koji je danas održan u Moskvi.
10.02.2020. u 14:25
get url
text
Valentina Matviyenko

Čović, podsjetit ćemo, boravi u dvodnevnoj posjeti Rusiji na poziv Matviyenko, koja je u našoj zemlji boravila u aprilu 2018. godine.

- Željeli bi da pamtite posjetu kao što sam ja upamtila boravak u Sarajevu – kazala je Matviyenko.

Dodala je da je uvjerena kako će posjeta gostiju sa Balkana dati dodatni podsticaj razvoju odnosa između dviju zemalja i njihovoj interparlamentarnoj interakciji.

S druge strane, Čović je, prenose tamošnji mediji, izrazio uvjerenje da će posjeta ojačati odnose Rusije i BiH.

- Posljednji put kada smo došli u vašu zemlju tokom Svjetskog prvenstva 2018. godine, bili smo impresionirani organizacijom turnira u Ruskoj Federaciji. Želio bih da naš današnji sastanak podigne odnose između zemalja na novi, visoko kvalitetni nivo – poručio je Čović.

Matvijenko se tokom posjete Sarajevu u aprilu 2018. godine obratila na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a svoje obraćanje je iskoristila za iznošenje niza skandaloznih konstatacija, poput one da se u BiH dogodio "građanski rat". Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac (SDA) je tokom izlaganja gošće iz Rusije napustio sjednicu.

VEZANI TEKST - Skandalozan istup ruske zvaničnice u Parlamentu BiH, Genjac napustio sjednicu

Čović, tada u svojstvu člana Predsjedništva BiH, se izvinjavao Matviyenko zbog, kako je kazao, onog što je preživjela i reakcija koje je imala u javnosti.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Čović se izvinio Matviyenko za ono što je "jučer preživjela"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.