open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice
Čović šalje uvjete EU: Ne želim u Briselu sjediti sa dva "bošnjačka" člana Predsjedništva
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine održala je sjednicu Predsjedništva stranke, na kojoj je bilo riječi o izborima u oktobru, nametanju odluke Christiana Schmidta, američkim sankcijama predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari (HDZ), odlasku u Brisel.
10.06.2022. u 14:38
get url
text

Čović je izjavio kako je upravo zahvaljujući zvaničnicima njegove stranke Vijeće ministara BiH usvojilo državni budžet.

- Mi smo uradili sve da stvorimo ambijent da sukladno zakonu dobijemo budžet za 2022. godinu i na tome je gospodin Bevanda radio zadnjih godinu i po dana. I upravo svi oni koji su blokirali da uopće dođemo do jednog takvog dokumenta, sad su željeli profitirati na način da optuže kako netko ne želi izbore i da mi kao tobože sprječavamo osigurati sredstva CIK-u - izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Dodao je kako su upravo HDZ-ovi ljudi u Vijeću ministara BiH izvršili pritisak kako bi se usvojio državni budžet i osigurali novci za izbore te da je potpuno pogrešna odluka Vijeća za implementaciju mira i i Ureda visokog predstavnika da se nametne odluka o finansiranju izbora.

- Takva odluka narušava odnose u BiH, pogotovo kada imate činjenicu da je Vijeće ministara BiH jednoglasno donijelo i prijedlog budžeta i tu odluku, a onda imate intervenciju sa strane. Mi, naravno, te odluke poštujemo i nismo reagirali s tim da želimo skrenuti pozornost da nametanje odluka nije način ako želimo evropski put - kazao je Čović.

Komentirajući američke sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, Čović je kazao kako je Čavara pogrešna osoba kada se govori o antidejtonskom ili antiustavnom djelovanju.

- Mi smo se već ranije jasno očitovali da podupiremo rad predsjednika FBiH, jer smo uvjereni da je svojim radom apsolutno štitio ustav i zakone unutar Federacije BiH i u ovom vremenu u kojem nemamo uspostavljenu izvršnu vlast, za što apsolutno ne možemo preuzeti bilo kakvu odgovornost. Čuvao je Federaciju da funkcionira kao normalniji dio institucija u BiH i s takvom ćemo se porukom obratiti američkoj administraciji - poručio je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Na novinarsko pitanje hoće li putovati u Brisel na susret s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, Čović je odgovorio kako se o tome mogućem sastanku usmeno razgovara već neko vrijeme ali da nema formalnog datuma kada bi se taj sastanak mogao održati niti se zna tko će učestvovati.

- Ako se otvori prostor za razgovore o izmjenama Izbornog zakona tu bi mogli razgovarati. Ovisi ko će biti pozvan, pisalo je predsjednici svih stranaka koji čine Parlamentarnu skupštinu. Ipak to je osnovna ideja i da će biti članovi Predsjedništva BiH. Ja ne želim tamo sjediti sa dva  "bošnjačka" člana Predsjedništva i staviti s njima zakjednički potpis na neki dokument. Cijenim trud Michela, poslat ćemo pismo i reći kako imamo uvjete za EU put BiH to je da se izmjeni Izborni zakon, da se odluke Ustavnog suda i suda u Strazburu provedu - dodaje Čović.

Govoreći o mogućem kandidatu Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za Predsjedništvo BiH, Čović je kazao kako će se do kraja mjeseca definirati izborne liste, kao i ime kandidata HNS-a za Predsjedništvo BiH kojeg će podržati 11 ili 12 stranaka s hrvatskim predznakom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.