open-navfaktor-logo
search
Vječiti optimista
Čović zna šta će Schmidt uraditi: Naredne sedmice nova Vlada FBiH
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako bi nova Vlada Federacije BiH mogla biti formirana sljedeće sedmice. 
19.04.2023. u 10:44
get url
text

VEZANI TEKST - Konsultacije u OHR-u: Evo koje rješenje je predložio SBiH, šta će reći iz NES-a?

- Ja sam uvjeren da će parlamentarna većina vrlo brzo doći do Vlade FBiH. Uvjeren sam i da nikakva odluka koja bi značila trajno rješenje za izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH ne dolaze u obzir. Vidjet ćemo šta će uraditi visoki predstavnik. U svakom slaučaju krajnje je vrijeme da mi završimo ovaj proces s obzirom da je 6. aprila isteko rok za formiranje vlasti u Federaciji BiH. Ja vjerujem, to nije nikakav prenaglašeni optimizam, da mi u idućoj sedmici možemo imati Vladu Federacije, ili imati sve osnove da imamo Vladu FBiH - kazao je Čović za RTV Herceg Bosne.

Ponovio je kako je i sastanak u Sarajevu pokazao da je parlamentarna većina u Federaciji BiH stabilna.

Dodao je da visoki predstavnik ima instrumente da ukoliko se u zadanom roku ne imenuje Vlada FBiH donese određene odluke, koje bi omogućile imenovanje Vlade.

- Te odluke ne moraju imati veze ni sa Ustavom ni s Izbornim zakonom i ja sam uvjeren da će tako i biti - kazao je Čović.

Komentirao je i za ponedjeljak najavljene nove proteste pred OHR-om u Sarajevu. 

- Oni koji su igrali na kartu visokih predstavnika mijenjaju strategiju. Do jučer su apsolutno podržavali sve njihove odluke i kad smo mi zagovarali gašenje OHR-a, oni su bili protiv. Ja i sada mislim da mi trebamo preuzeti odgovornost za izvršnu i zakonodavnu vlast na svim nivoima za sve što se događa u Bosni i Hercegovini, a partneri iz međunarodne zajednice su dobrodošli da nam pomognu. Ja sam uvjeren da protesti apsolutno nikakvog značaja neće imati za donošenje bilo kakvih odluka OHR-a jer su se evidentno sveli i vezali za jednu političku opciju na odlasku, ili ako hoćete za jednu porodicu. I stoga je moja poruka, hajdemo mi preuzeti odgovornost i donositi odluke i neće nam trebati bilo kakav visoki predstavnik - kazao je Čović.

Govorio je i o funkcioniranju vlasti na državnom nivou. 

- Ja sam uvjeren da na nivou BiH možemo pokazati kvalitet nove parlamentarne većine, pojačati dinamiku donošenja odluka, kako bi onda i Parlament BiH djelovao u jednom izraženijem kapacitetu oko svih onih prioriteta koji su nas stavili u poziciju da idemo prema EU. Primarno to se odnosi na one zakone iz 14 prioriteta u Mišljenju Evropske komisije, a i druge zakone. Tako da će domaćin sastanka već iduće sedmice biti kolege iz Sarajeva, kako bismo osmislili ono što će se raditi u petom i šestom mjesecu, kako bismo to imali na Vijeću ministara, a onda ćemo to imati i u Parlamentu BiH, da se osjeti da i u Parlamentu ta koalicija postoji, da počinjemo glasati skladno, da se usaglašavamo - kazao je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.