open-navfaktor-logo
search
Posjeta Bratuncu
Čovjek čiji je idol Mladić dočekao Kalabuhova, Salkić: Ruski ambasador se nije zapitao gdje su Bošnjaci
Predsjednik Udruženja Istočna alternativa Vojin Pavlović dočekao je jučer ambasadora Rusije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova koji je u Bratunac stigao kako bi otvorio Reviju ruskog filma.
08.02.2022. u 11:38
get url
text

Zna li ambasador Kalabuhov ko ga je dočekao, s kim je sjedio i razmjenjivao mišljenja? Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kaže za Faktor da se ambasador trebao zapitati gdje su Bošnjaci da ga dočekaju ili da sjede s njim za istim stolom, da mu kažu istinu. 

- Ambasador se u Bratuncu našao u okruženju ljudi koji sve čine da sruše pozetivne odnose među Bošnjacima i Srbima Bratunca i Srebrenice. Sastanak sa onima koji negiraju genocid, uznemiravaju građane ljepljenjem plakata presuđenim ratnim zločincima dokaz je ambasadore vaše podrške njegovanju anticivilizacijskih vrijednosti. Ambasador se trebao sjetiti da je u Bratuncu prije progona živjelo oko 65 posto Bošnjaka, a po posljednjem popisu oko 40 posto. Trebao se zapitati gdje su Bošnjaci na sastanku? Tada bi vidio da su danas Bošnjaci protjerani iz općinske administracije, iz javnih preduzeća i sve od pojedinaca i politike kojoj on svojom posjetom daje podršku. Prvi put nakon povratka, u Bratuncu Bošnjaci nisu dio zakonodavne i izvršne vlasti. Od oko 100 uposlenih samo su dva Bošnjaka. Nema ih u javnim preduzećima, općinskog i entitetskog nivoa u Bratuncu - pojašnjava Salkić. 

Dodaje kako su iz reda srpskog naroda u Bratuncu i načelnik, i zamjenik nacelnika, i predsjednik Skupštine, i potpredsjednici, i načelnici odjeljenja i sekretar Općine. 

VEZANI TEKST - Ko je Vojin Pavlović: Čovjek čiji je idol zločinac Mladić traži postavljanje biste Handkea u Srebrenici

Vojina Pavlovića odlično poznaju Bošnjaci Podrinja jer je godinama bio odbornik SRS Vojislav Šešelj u Skupštini općine Bratunac.

Udruženje Istočna alternativa, koje je osnovao Pavlović, ostat će zapamćeno i po lijepljenju plakata sa slikom Vladimira Putina prije dženaze u Potočarima, kako bi se poslala poruka svima koji dolaze na obilježavanje godišnjice genocida. Zbog toga je Pavloviću i suđeno u Srebrenici jer je nedozvoljeno lijepio plakate.   

Nekoliko godina prije, 2011. Vojin Pavlović je izbačen kao odbornik sa sjednice Skupštine općine u Bratuncu jer je donio sliku ratnog zločinca Ratka Mladića, koju je stavio na sto ispred sebe i nije je želio skloniti. Zbog toga je sjednica prekinuta, te je nastavljena naknadno.

Ugodno druženje u jednom od restorana u Bratuncu (FOto: UPSMedia) 

Udruženje Istočna alternativa do sada je imala nekoliko radikalnih inicijativa u Srebrenici, ali im nijedna nije usvojena.

Još 2019. godine poslali su zahtjev rukovodstvu Općine za pronalaženje i odobravanje lokacije u centru grada da se podigne spomen-bista negatoru genocida Peteru Handkeu, no ovaj zahtjev je odbijen.

VEZANI TEKST - Igrokaz čovjeka čiji je idol zločinac Mladić: Može li Pavlović tužiti Inzka zbog zakona o negiranju genocida

Dvije godine prije, predlagali su da se u Srebrenici podigne spomenik bivšem ambasadoru Ruske Federacije u UN-u Vitaliju Čurkinu, ali je Skupština i taj prijedlog odbacila. Ovim činom imali su namjeru Čurkinu zahvaliti što je u ime Rusije stavio veto na izglasavanje Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici.

Pavlovićevo udruženje je prošle godine putem bilborda postavljenih u Bratuncu čestitalo rođendan zločincu Mladiću. U Srebrenici su 2020. godine lijepili plakate sa uvredljivim sadržajem upućenim bivšem visokom predstavniku Valentinu Inzku, koji je naredio skidanje ploče sa imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama. 

U novembru 2020. godine, Pavlović je podnio Osnovnom sudu u Srebrenici krivičnu prijavu protiv Inzka zbog njegove najave nametanja zakona o zabrani negiranja genocida.  U krivičnoj prijavi Pavlović je naveo da se radi o "kršenju Ustava i zakona BiH". Pavlović je tada rekao da najavljenim nametanjem tog zakona Inzko "čini jedan od najvećih zločina - zločin protiv mira". Naravno, od ove prijave nije bilo ništa. 

Tri sedmice prije obilježavanja 25. godišnjice genocida, Pavlović je u centru Srebrenice, zalijepio plakat kojim "poziva građane da obilježe 11. juli kao dan oslobođenja Srebrenice". Na ovom plakatu bila je slika zločinca Ratka Mladića,

Pavlović je Udruženje osnovao 2015. godine. U Statutu stoji "da su protiv EU-a i saradnje sa NATO-om". Podržavaju saradnju sa Rusijom, Kinom i svim zemljama naklonjenim srpskom narodu. Zalažu se i za nezavisnost RS-a, kao i utvrđivanje "istine" o Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.