open-navfaktor-logo
search
Zloupotrebe
Crna Gora: Uhapšeni bivši funkcioneri zbog arapskog kredita
Službenici Specijalnog policijskog tima Crne Gore uhapsili su jutros četiri osobe osumnjičene da su zloupotrijebile službeni položaj i nesavjesno radile prilikom raspodjele i trošenja novca od kredita iz Abu Dabi fonda.
04.02.2021. u 11:26
get url
text

Među uhapšenima je i donedavni predsjednik Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević. Vijest o privođenju Vukčevića je na Twitteru potvrdio potpredsjednik Vlade, zadužen za koordinaciju službi sigurnosti Dritan Abazović.

- Krenula hapšenja više osoba u sklopu afere Abu Dabi fond, u kojoj je budžet oštećen za više desetina miliona eura. Među uhapšenima je i bivši direktor IRF Zoran Vukčević. U što kraćem roku skinuti imunitet glavnom akteru afere - bivšem ministru poljoprivrede Petru Ivanoviću - napisao je na svom Twitter nalogu Abazović.

Ivanović je zastupnik DPS-a u aktuelnom sazivu Skupštine Crne Gore.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore je još prošle godine u aprilu počelo s provjerom da li je bilo nezakonitih radnji prilikom dodjele i realizacije 50 miliona američkih dolara kredita koje je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore prije pet godina dobilo iz Abu Dabi fonda za razvoj - za podsticaj razvoja poljoprivrede na sjeveru Crne Gore.

Istraga je pokrenuta u vezi sa podjelom dijela tog novca u iznosu od 23 miliona dolara, koje je Ministarstvo poljoprivrede do tada dodijelilo za devet crnogorskih firmi. Sumnja se da su neke od njih, suprotno ugovoru, novac iz povoljnih kredita za koje garantuje država iskoristili za neke druge namjene.

Ubrzo se očekuje zvanično saopćenje tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.