open-navfaktor-logo
search
Čudna izjava
Crnadak se malo zanio, zaboravio čiji je ministar
Komentarišući sastanak Vučića i Pompea, Crnadak sebe nazvao predstavnikom Republike Srpske
21.08.2019. u 11:56
get url
text

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u utorak u New Yorku predstavlja dobru vijest iz najmanje tri razloga.

-Posebno raduje čvrsta podrška Washingtona ukidanju taksi na robu iz BiH i Srbije, koje nam nanose ogromnu finansijsku štetu. Nadam se da će to dovesti do njihovog ukidanja što prije, možda i prije izbora na Kosovu. Posebno ću to potencirati u susretima s predstavnicima američke administracije, koje ću uskoro imati, kao i naš novi ambasador u Washingtonu koji narednih dana započinje svoj mandat – rekao je Crnadak.

Kao drugo, kaže da veći nivo razumijevanja na relaciji Washington-Beograd značajno povećava šanse za nastavak dijaloga i za konačni dogovor Beograda i Prištine.

-Washington neće mijenjati stav o nezavisnosti, ali njihov izbalansiraniji pristup koji je Vučić nagovijestio može biti podstrek za konačno rješenje, što je od velikog interesa i za BiH i za cijeli region - smatra šef bh. diplomatije.

Konačno, kao predstavnik Republike Srpske, smatra da je veoma važan dijalog rukovodstva Srbije na najvišem nivou sa Washingtonom, "jer oni koji svađaju Srbe sa Amerikom ne misle im dobro“.

-Nama treba otvoren i korektan odnos sa SAD, kako bi diplomatskim putem čvrsto držali svoje dejtonske pozicije i obezbijedili ekonomski razvoj RS - rekao je Crnadak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.