open-navfaktor-logo
search
Drugi krug
Crnogorci sutra biraju predsjednika: Ili EU ili iluzije srpskog i ruskog sveta
U Crnoj Gori sutra će biti održan drugi krug glasanja za predsjednika Crne Gore.
01.04.2023. u 13:54
get url
text

Građani će birati između dva kandidata koja su osvojila najviše glasova u prvom krugu glasanja - aktuelnog šefa države Mila Đukanovića i mladog političara iz Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića.

Đukanović je u prvom krugu, koji je održan 19. marta osvojio 35,37 posto glasova, dok je Milatović osvojio 28,92 posto glasova.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima ima 542.154 građana. Najviše birača je u Podgorici - 143.608, a najmanje u Šavniku - 1.777.

Biračka mjesta, njih ukupno 1.162, biće otvorena sutra od sedam do 20 sati.

VEZANI TEKST - Vrlo oštar duel Đukanovića i Milatovića uoči izbora u nedjelju

Predsjednički kandidat DPS-a i aktuelni predsjednik Milo Đukanović kazao je da ishod predsjedničkih izbora u nedjelju po svom značaju daleko nadilazi granice Crne Gore, te da su, kao i maja 2006. danas, oči regiona i Evrope uprte u Crnu Goru.

On se zahvlio Draginji Vuksanović Stanković i Jovanu Raduloviću, predsjendičkim kandidatima na ovim izborima, koji su prenijeli poruku svojim podržavaocima za koga treba glasati 2. prila. Zahvalio se i prijateljima iz regiona koji su mu dali podršku.

- Na kraju hvala prijateljima, liderima građanskih stranaka koje su predvodile Crnu Goru na putu prosteriteta - istakao je Đukanović.

On je istakao da Crna Gora već duže od dvije i po godine prolazi veoma težak period.

- Promjena vlasti nije donijela ništa od onoga što su građani očekivali. Donijela je neodgovorno upravljanje, socijalni populizam i najveću neizvjesnot. Sve to, uz jačanje kleronacionalizma i podrivanje građanskog ustrojstva države učinilo je da međunarodni parteri Crnu Goru danas nazivaju rak ranom regiona. Nažalost, i politička i bezbjednosna slika ZB se kvari - naveo je Đukanović.

Jedino što je izvjesno, kako kaže, da svijet neće biti onakav kakvom ga znamo.

- Izvjesno je da ishod naših izbora u nedjelju po svom značaju daleko nadilazi granice Crne Gore. Kao i maja 2006. danas su oči regiona i Evrope uprte u Crnu Goru. Jer na ovim izborima crna Gora polaže civilizacijski ispit zrelosti. Zato pokažimo našim prijateljima u regionu i saveznicima da ispit koji smo položili na referendumu nije bio uzaludan i da nećemo dati nezavisnu, međunarodno priznatu, atifašističku, multietničku Crnu Goru - istakao je Đukanović.

Rezultat ovih izbora će, kako je rekao, opredijeliti pravac razvoja države.

- Biramo između nastavka evropskog puta Crne Gore i pokušaja da joj se nametne promjena kursa kretanje. Biramo između EU i nacionalističkih iluzija "srpskog i ruskog sveta". Biramo između budućnosti i prošlosti - naglasio je Đukanović, prenosi Pobjeda.

Iz Pokreta "Evropa sad", čiji je kandidat Đukanovićev oponent, saopćili su da će drugi april biti historijski dan za Crnu Goru.

- Građani će imati neponovljivu i jedinstvenu priliku da glasaju za predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića i time zaokruže proces neophodnih demokratskih promjena, te tako omoguće dugo iščekivan društveni napredak - navodi se u saopćenju pokreta Evropa sad.

Nakon, kako su reklu, podrške velikog broja političkih subjekata, relevantnih i kredibilnih organizacija, intelektualaca i slobodnih građana, nemaju dilemu da će Crna Gora "ubjedljivom većinom izglasati novog predsjednika, koji će predstavljati sve njene građane".

- Glavni reprezent politike prošlosti, podjela, nepravde, korupcije i kriminala, te lošeg ekonomskog upravljanja za dva dana nepovratno većinskom voljom građana odlazi u prošlost. Zato pozivamo sve građane koji žele drugačiju, pravedniju i uspješniju Crnu Goru da glasaju za Jakova Milatovića, koji će bez sumnje imati jednak odnos prema svim građanima Crne Gore i biti predstavnik za ponos naše zemlje u međunarodnim okvirima - poručili su iz PES-a.

Ovogodišnji predsjednički izbori, četvrti su od obnove nezavisnosti i osmi od uvođenja višepartijskog sistema.

Predsjednici Crne Gore do sada su bili Momir Bulatović, Filip Vujanović i Milo Đukanović.

Predsjednik se bira na pet godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.