-Ako hoćete razgovor i dogovor, mi smo tu. Ako nećete i mislite da nas non-stop kinjite i prljate, i da ćemo tako nešto podnositi, onda je to pogrešno- navela je ona.

Na pitanje koliko je izvjesno da RS od proljeća nardne godine "krene svojim putem", ukoliko se ne poštuju njeni stavovi, kako je naveo lider SNSD-a Milorad Dodika, Cvijanović je rekla novinarima u Banjoj Luci da, ako je to izlaz iz takve situacije, onda će se institucije tako i ponašati.

-Ali, u svim odlukama RS uvijek u prvi plan kao model rada stavlja opciju razgovora, pregovora i dogovora - dodala je ona.

Tvrdi da je sve u BiH, kako je rekla, već godinama paralisano i blokirano, te da to ne rade sada svojim odlukama predstavnici RS-a.

Podsjetila je da je više od godinu dana bilo blokirano uspostavljanje vlasti na nivou BiH, a kada je do toga došlo, urađeno je djelimično.

-Nemate vi šta blokirati. Tamo je sve već zamrznuto, blokirano, neinventivno, nekreativno, nespremno za rad i funkcionisanje - ustvrdila je ona.

Optužila je bošnjačke zvaničnike za, kako je navela, dugogodišnja nastojanja da se RS-u oduzmu nadležnosti te da se to ranije radilo preko visokog predstavnika, a sada odlukama Ustavnog suda BiH kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem u RS zabranjuje i proglašava neustavnim i državnom imovinom.