open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Da li je bilo propadanja vakcina protiv koronavirusa u Federaciji?
Masovna imunizacija u Federaciji Bosne i Hercegovine zbog nedostatka vakcina protiv koronavirusa još nije počela. Poučeni primjerom u Prijedoru gdje je usred pandemije, nestašice vakcina, zbog pogrešnog čuvanja propalo 1.300 vakcina protiv COVID-19, u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH smo potražili informacije da li je u Federaciji bilo slučajeva propadanja vakcina.
30.06.2021. u 21:25
get url
text

Kada se doze vakcina moraju baciti

- Zavod je distribuirao 280.907 doza vakcina protiv COVID-19 u Federaciji BiH. Nažalost, rastur vakcina se događa u svim programima imunizacije, pa tako i sa COVID-19. Do rastura dolazi ili zbog ispada hladnog lanca prilikom skladištenja ili na punktovima za vakcinaciju, s obzirom na to da je većina pandemijskih vakcina multidozna. Adekvatno planiranje i nadzor ključni su za njegovo sprečavanje. Izvještaje o potrošnji vakcina su kantonalni zavodi za javno zdravstvo dužni dostaviti Zavodu za javno zdravstvo FBiH, koji trebaju uključivati i podatke o rasturu vakcina. Kada se izvještaji kompletiraju, bit će javno dostupni - odgovorili su nam iz kabineta direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

S obzirom na to da u ovom Zavodu nisu imali konkretne informacije, odgovore smo potražili u kantonalnim zavodima za javno zdravstvo širom Federacije.

- Prema dostupnim podacima koji se dostavljaju Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, kako o broju vakcinisanih i utrošku vakcina, tako i rashodu vakcina, zabilježen je određen broj rashoda vakcina i na Kantonu Sarajevo. Od početka vakcinisanja od 08.3.2021. protiv COVID-19 u Kantonu Sarajevo zabilježen je rashod 139 doza vakcina. Glavni razlozi rashoda vakcina se odnosi na drugu dozu kada se otvaraju multidozne bočice vakcina kao što su AstraZeneca, koja u jednoj bočici sadrži 10 doza ili Pfizer koji u jednoj bočici sadrži šest doza, a osoba čija je druga doza, ne dođe na vakcinaciju, da li zbog odustajanja od druge doze ili iz drugih razloga. Rok trajanja otvorenog viala (bočice) je šest sati nakon što se otvori bočica. Nakon tog vremena, preostale doze se moraju rashodovati, odnosno baciti - objasnila nam je Aida Pošković-Bajraktarević, spec. epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo KS.

Doktorica Amela Mujanović iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona nam je navela kako u ovom kantonu nije zabilježen niti jedan slučaj propadanja vakcina protiv COVID-19.

Uništenih vakcina nije bilo ni u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, potvrdili su nam u Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde.

Odbačeno 18 doza vakcina

- Propalih vakcina u Zapadnohercegovačkom kantonu nema - navode iz Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo.

Nešto drugačiji odgovor smo dobili u Unsko-sanskom kantonu.

- U vezi s brojem odbačenih vakcina protiv COVID-19 na području USK, obavještavamo vas da je do 22.6.2021. godine ukupno odbačeno 18 doza vakcine, te da vakcinalni centri koji provode vakcinaciju na terenu još nisu dostavili izvještaje o razlozima odbacivanja - kazali su nam u Zavodu za javno zdravstvo USK.

Kontaktirali smo i Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Uloga Zavoda za javno zdravstvo hercegovačko-neretvanskog kantona u procesu imunizacije protiv COVID-19 je preuzimanje vakcina od Federalnog zavoda za javno zdravstvo i distribucija prema zdravstvenim ustanovama u Kantonu, te izvještavanje o vakcinaciji i utrošku vakcina. U tom procesu do sada nismo imali rashodovanih vakcina. Za vakcine koje u HNK dođu drugim putem nemamo informacija - navodi nam direktor Zavoda Nermin Avdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.