open-navfaktor-logo
search
Razmjena teritorija
Dačić: Sarajevo već mjesecima koči pomak oko utvrđivanja granice između BiH i Srbije
Srbijanski ministar vanjskih poslova optužio zvanično Sarajevo za kočenje postizanja dogovora o granici između BiH i Srbije
01.09.2018. u 10:45
get url
text
Ivica Dačić optužio zvanično Sarajevo
Ivica Dačić optužio zvanično Sarajevo

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić smatra da je poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvidića da BiH i Srbija potpišu sporazum o granicama u skladu sa nalazom Badinterove komisije upućen s ciljem da više odjekne u entitetu RS nego da ima efekta

- Zvizdić nas poziva da BiH i Srbija potpišu nekakav ugovor o granicama, a Sarajevo već mjesecima koči bilo kakav pomak oko utvrđivanja granične linije između BiH i Srbije - rekao je Dačić za Večernje novosti.

Granica između BiH i Srbije je, podsjećanja radi, već utvrđena, ali postoje zahtjevi zvaničnog Beograda da BiH ustupi dio svog teritorija oko hidrocentrala Zvornik i Bajina Bašta u zamjenu za neiskoristivu šumu u Srbiji.

Prema Dačićevim riječima, zato je Zvizdićeva tobožnja briga više sračunata na to da odjekne u entitetu RS nego što ima efekta u realnosti.

Dačić je ocijenio da je simptomatično to što su se Zvizdić i hrvatski premijer Andrej Plenković, svako iz svojih pobuda, pozvali na Badinterovu komisiju o nepomjenjivosti granica bivših jugoslovenskih republika.

On je dodao da hrvatski premijer dobro zna da nalaz Batinterove komisije podrazumijeva nepovredivost republičkih granica u bivšoj Jugoslaviji, tako da se ne može primijeniti na Kosovo.

Dačić je rekao i da je simptomatično što su Zvizdić i Plenković pozvali se na Badinterovu komisiju poslije dolaska iz Berlina, gdje su se odvojeno sreli sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.