open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na zločine
Dan bijelih traka obilježen u Zenici i Mostaru
U današnjem obilježavanju Dana bijelih traka u Mostaru sudjelovala su djeca iz šestih razreda 4. osnovne škole i članovi udruge "Brankovac" koji su prolaznicima dijelili bijele trake
31.05.2019. u 11:32
get url
text

U znak sjećanja na i progon i ubistvo 3.176 građana Prijedora i okoline, Muzej žrtava rata i genocida 1992-1995. u petak je u Mostaru simboličnim dijeljenjem traka obilježio "Dan bijelih traka".

Muzej u Mostaru

Djeca ispred Muzeja u Mostaru FOTO: A. BEČIĆ ŠUTA

Kustosica Muzeja žrtava rata i genocida u Mostaru Menvirsa Kmetaš Demić podsjetila je na događaje iz 1992. godine kada su srpske vlasti u Prijedoru preko radija izdale naredbu da nesrpsko stanovništvo u tom gradu na kuće izvjesi bijele čaršafe, a na ruke stave bijele trake.

- Time je počelo etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata s tih prostora, Srbi su preuzeli grad te su na području te općine osnovana tri logora kroz koje je prošlo više desetaka hiljada ljudi, a Prijedor je s 3.176 stradalih drugi grad po broju ubijenih ljudi u Bosni i Hercegovini - kazala je Kmetaš Demić.

Bijele trake u Mostaru

Dan bijelih traka obilježen je u Muzeju u Mostaru FOTO: FENA

U današnjem obilježavanju Dana bijelih traka u Mostaru sudjelovala su djeca iz šestih razreda 4. osnovne škole i članovi udruge "Brankovac" koji su prolaznicima dijelili bijele trake.

Studenti i profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici obilježili su danas šetnjom kroz grad, od fakulteta do Spomen-obilježja Kameni spavač, Dan bijelih traka. Na spomeniku su položili vijenac te se minutom šutnje, učenjem Fatihe i čitanjem imena 102 djece, prisjetili nedužnih žrtava iz Prijedora.

-Želimo da pošaljemo poruku prošlosti, sadašnjosti i zbog čega smo ovdje, poruka budućnosti - kazao je profesor Ajdin Huseinspahić, koji je podsjetio da je 1939. godine sličan cilj sergegacije zabilježen i nad Jevrejima Poljske, a kasnije i Trećeg rajha. 

Bijele trake u Mostaru

Dan bijelih traka obilježen je u Muzeju u Mostaru FOTO: FENA

-Ostalo, srpsko stanovništvo pozvano je da se bori protiv ekstremista. A, znate li ko su bili ti ekstremisti? To su bili 102 djece, kojih se danas prisjećamo - istakao je Huseinspahić, napomenuvši da je Hava Tatarević izgubila muža i šestoro djece.

Profesor međunarodnog prava Enis Omerović, koji je održao čas historije o karakteru rata u tom dijelu BiH, konstatirao je kako svi relevantni podaci govore da je nad bošnjačkim stanovništvom tog grada počinjen genocid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.