Ove godine situacija je nešto bolja, ali je Japan zabranio prisustvo publike na Igrama koje će trajati od 23. jula do 8. augusta, što je rezultat vanrednog stanja u japanskoj prijestolnici koje će biti na snazi sve do 22. augusta.

VEZANI TEKST - Šta možemo očekivati od bh. sportista na Olimpijadi u Japanu?

Bosnu i Hercegovinu će na Olimpijskom igrama predstavljati sedam sportista. To su: Amel Tuka, Mesud Pezer (atletika), Larisa Cerić (džudo), Lana Pudar, Emir Muratović (plivanje), Nedžad Husić (taekwondo) i Tatjana Đekanović (streljaštvo).

Uprkos problemima koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa, na ovogodišnjim Olimpijskim igrama učestvovat će više od 11.000 sportista, 205 zemalja, kao i tim koji će nastpati pod zastavom MOK-a. Prema posljednjim podacima 11.324 sportista nadmetat će se u 33 sporta, odnosno u 50 disciplina.

Prva na borilište od bh. olimpijaca izaći će streljačica Tatjana Đekanović. Ona će već drugog dana nastupiti u Areni Asaka, a takmičenje bi prema rasporedu trebalo početi u 1.30 sati po našem vremenu.

Prvakinja Evrope u juniorskoj konkurenciji u disciplini 100 metara leptir, Lana Pudar, također će nastupati 24. jula. Kvalifikacije u Tokyo Aquatics Centru počinju u 12.28 sati po centralnoevropskom vremenu, odnosno 19.28 sati po lokalnom vremenu.

Treći nastup će imati naš mladi taekwondoista Nedžad Husić. On će se u nedjelju, u kategoriji do 68kg, boriti u dvorani Makuhari Messe, a na borilište bi trebao izaći u 3.14 sati po našem vremenu.

Emir Muratović će 27. jula plivati kvalifikacije u discplini 100 metara kraul s početkom u 12.02 sati (CET), dok ga tri dana kasnije očekuje i nastup u disciplini 50 metara slobodno.

Džudistkinja Larisa Cerić će u kategoriji +78kg nastupati u petak 30. jula u dvorani Nippon Budokan, a borbe počinju od 4.00 sati po našem vremenu. Prva protivnica naše Larise je predstavnica Nikaravge Izayana Marenco.

VEZANI TEKST - Larisa Cerić saznala imena protivnica na Olimpijskim igrama u Japanu

Viceprvak svijeta na 800 metara Amel Tuka kvalifikacije u svojoj disciplini počinje u subotu (31. juli) od 2.50 sati po našem vremenu, dok posljednji na borilište izlazi bh. rekorder u bacanju kugle Mesud Pezer. Takmičenje u bacanju kugle na rasporedu je 3. augusta od 12.15 sati po centralnoevropskom vremenu.

Bosna i Hercegovina je jedan od rijetkih evropskih zemalja koja u svojoj historiji nikada nije osvajala olimpijsku medalju, a mnogi se nadaju da bi se to moglo desiti ove godine u Tokiju u kojem vladaju vanredne okolnosti.

Inače, do jučer je ukupno 71 osoba akreditovana za Olimpijske igre u Tokiju bila pozitivna na koronavirus, saopćili su organizatori.