open-navfaktor-logo
search
Predstavljamo
Šta možemo očekivati od bh. sportista na Olimpijadi u Japanu?
Bosnu i Hercegovinu će na Olimpijskom igrama, koje će se održati od 23. jula do 8. augusta u Tokiju, predstavljati sedam sportista.
22.07.2021. u 09:19
get url
text

To su: Amel Tuka, Mesud Pezer (atletika), Larisa Cerić (džudo), Lana Pudar, Emir Muratović (plivanje), Nedžad Husić (taekwondo) i Tatjana Đekanović (streljaštvo).

Olimpijada u Japanu trebala se održati prošle godine, ali je pomjerena za ovu zbog pandemije koronavirusa.

Šta možemo očekivati od naših sportista u Japanu? Svakako da su najiskusniji Tuka i Larisa Cerić, ali trenutno je u najboljoj formi Lana Pudar...

AMEL TUKA

Amel Tuka najbolji je bh. atletičar i rekorder naše zemlje na 800 metara.

Vlasnik je dvije medalje sa svjetskih prvenstava. U Pekingu, 2015. godine osvojio je bronzu, dok je četiri godine kasnije u Dohi postao viceprvak svijeta, što je njegov i najbolji rezultat u historiji bh. atletike.

Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru nosio je zastavu BiH, a u ukupnom poretku je osvojio 12. poziciju (1:45.24).

Amel Tuka je rođen 9. januara 1991. godine u Kaknju. Lični i državni rekord na 800 metara istrčao je 2015. godine u Monaku - 1:42.51. Ove sezone najbolji rezultat ostvario je na mitingu Dijamantne lige u Dohi (1:44.76).

Tuka će 31. jula nastupiti u jednoj od utrka na 800 metara. Dan poslije na rasporedu su polufinala, dok će 4. augusta biti održano finale. Nadamo se sa Tukom jednim od učesnika.

NEDŽAD HUSIĆ

Nedžad Husić je od onih sportista koji bi mogli iznenaditi na Olimpijadi u Tokiju. Jedan je od najbolji teakwandoista kojeg je BiH ikada imala. Dokazao se u omladinskim kategorijama, a ima bronzane medalje sa Svjetskog juniorskog i U-21 Evropskog prvenstva.

Prije dvije godine stigao je do četvrtfinala Svjetskog seniorskog prvenstva u Manchesteru, što je predstavljalo prvorazrednu senzaciju. Najbolji rezultat karijere ostvario je ove godine kada je u Sofiji postao viceprvak Evrope. Plasman na OI osigurao je pobjedom u olimpijskim kvalifikacijama.

Nedžad Husić je rođen 15. septembra 2001. godine u Sarajevu. U Japanu će nastupiti u kategoriji do 68 kilograma. Nastupa za Taekwondo klub Novi Grad iz Sarajeva.

Hasić će na borilište izaći 25. jula, a istog dana će biti održana završnica borbi do 68 kilograma u kojoj se on takmiči.

MESUD PEZER

Mesud Pezer, aktuelni najbolji bh. bacač kugle, već ima iskustva nastupa na OI. Bio je učesnik Olimpijade u Rio de Janeiro, gdje nije uspio proći kvalifikacije, a ostvario je rezultat od 19.55 metara.

Usporedbe radi, prije nekoliko dana Pezer je u Zenici kuglu bacio 21.35m, što je za 13 cm kraće od rekorda BiH. Ovaj rezultat daje nadu da bi iskusni Zeničanin mogao napraviti iskorak u odnosu na Brazil, te se plasirati u finale. 

Pezer je rođen 27. augusta 1994. godine.

Pezer će u kvalifikacijama nastupiti 3. augusta, a ukoliko se plasira u finale za medalju bi se borio dva dana kasnije.

LANA PUDAR

Lana Pudar ili "čudo od djeteta", kako zovu mladu mostarsku plivačicu, jedan je od aduta bh. tima na Olimpijskim igrama u Japanu.

Članica Kluba vodenih sportova Orka, dospjela je u žižu ne samo domaće, nego i svjetske sportske javnosti u novembru prošle godine kada je u Zagrebu u disciplini 100 metara leptir oborila rekord mitinga star 11 godina i seniorski rekord BiH (57,86). Tada je isplivala vrijeme na nivou polufinala Svjetskog prvenstva za seniorke i najbolji rezultat u Evropi u ovoj kategoriji.

Mostarka je sjajnu formu potvrdila i nedavno na juniorskom Evroskom prvenstvu u Rimu, gdje je osvojila tri medalje - dvije srebrene i jednu zlatnu.

Lana Pudar rođena je 19. januara 2006. godine u Mostaru, a rekorderka je BiH na 50, 100 i 200 metara leptir. U Japanu će plivati samo u disciplini 100 metara leptir.

Mlada Mostarka će 24. jula nastupiti u utrci 100 metara leptir oko 19.30 minuta po našem vremenu. Dan poslije na rasporedu je polufinale, dok će 26. jula biti održana finalna utrka u ovoj disciplini.

LARISA CERIĆ

Uz Amela Tuku, svakako najiskusniji učesnik Olimpijade u Tokiju, a pod zastavom BiH, bit će Larisa Cerić.

Džudo reprezentativka BiH kolekcionarka je medalja sa mnogih evropskih i svjetskih takmičenja, a već ima iskustva nastupa i na OI, jer je prije pet godina u Rio de Janeiru osvojila deveto mjesto (+78 kg).

Ove godine najbolji rezultat ostvarila je na Evropskom prvenstvu u Lisabonu, gdje je bila sedma. Na Mastersu u Dohi osvojila je deveto mjesto, dok je na SP u Budimpešti bila 17.

Larisa Cerić rođen je 26. januara 1991. godine u Travniku, a nastupa za Džudo klub Nippon iz Sarajeva.

Eliminacionu borbu Larisa će imati 30. jula poslije 11 sati, a isti dan će biti održana završnica takmičenja u džudou.

TATJANA ĐEKANOVIĆ

Tatjani Đekanović (streljaštvo) ovo će biti drugi nastup na Olimpijskim igrama, jer je već nastupila prije pet godina u Rio de Janeiru.

U Brazilu je zauzela 35. mjesto od 51 takmičarke u gađanju zračnom puškom na 10 metara. Višestruka je prvakinja Bosne i Hercegovine u gađanju zračnom puškom.

Rođena je 25. februara 1997. u Banjoj Luci, a živi u Tesliću.

Od naših predstavnika prva će na scenu Tatjana Đekanović. Ona će nastupiti 24. jula u kvalifikacijama gađanja vazdušnom puškom na 10 metara.

EMIR MURATOVIĆ

Emir Muratović, bosanskohercegovački plivač odrastao je i trenirao u Sjedinjenim Američkim Državama. Prije dvije godine ostvario je B olimpijske norme u disciplinama 50 i 100 metara slobodno, kada je oborio i državne rekorde. Rezultati ostvareni 2019. godine donijeli su mu najviše FINA bodova među bh. plivačima, te je time osigurao mjesto u olimpijskom timu BiH u Japanu.

Rođen je 6. novembra 1996. godine u Tuzli, a najbolji rezultat mu je 34. mjesto (od 131 takmičara) na Svjetskom prvenstvu 2019. godine na 50 metara slobodno.

Vlasnik je državnih rekorda na 50 metara slobodno (22.56) i 100 metara slobodno (49.37).

Muratović će na borilište izaći 27. jula u utrci 100 metara slobodnim stilom, dok će trku na 50 metara također slobodnim stilom imati 30. ovog mjeseca u Tokyo Aquatics Centru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.