open-navfaktor-logo
search
Bajram
Danas se obilježava Dan šehida: Sjećanje na one koji su živote dali braneći domovinu
U Begovoj džamiji prije podne-namaza bit će poklonjena hatma-dova
05.06.2019. u 08:43
get url
text

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida. Danas se posjećuju mezarja gdje se odaje počast onima koji su živote izgubili braneći svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu u agresiji od 1992. do 1995. godine.

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaset Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

Na šehidskom mezarju Kovači bit će položeno cvijeće uz prigodan vjerski program u znak sjećanja na šehide, te će cvijeće bti položeno i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

U Begovoj džamiji prije podne-namaza bit će poklonjena hatma-dova.

U znak sjećanja na lik i djelo novogradskih heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, brigadnih generala i zlatnih ljiljana Safeta Hadžića i Safeta Zajku, Udruženje 2. viteška motorizovana brigada i Općina Novi Grad Sarajevo organizuju akademiju u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo.

Ratni veterani, komandanti 2. viteške motorizirane brigade Sejo Čardaklija, Nedžad Bublin Čupo, Tajib Delalić su najavili da će akademiji prisustvovati porodice svih devet heroja narodno-oslobodilačkog rata, pripadnici 2. Viteške motorizirane brigade, boračka udruženja, generali Armije RBiH, predstavnici svih nivoa vlasti BiH.

U okviru prigodnog programa bit će prikazan film autora Avde Huseinovića posvećen Safetu Zajki i Safetu Hadžiću, kao i numere posvećene njima, a učešće će uzeti i akademik Abdulah Sidran, umjetnik i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

- Naša djeca nažalost nemaju priliku da kroz sistem obrazovanja i nastavne planove nauče nešto o periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, a smatramo da su i Safet Hadžić i Safet Zajko, te i ostalih sedam heroja važan dio kulture sjećanja, kulturnog integriteta i suvereniteta naše države - kazao je Nedžad Bublin Čupo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.