open-navfaktor-logo
search
1. maj
Danas se obilježava Praznik rada, u Sarajevu najavljen prvomajski protestni uranak radnika trgovine
Širom svijeta danas se obilježava 1. maj, Praznik rada. 
01.05.2023. u 08:01
get url
text
get url
text

Na današnji dan 1886. godine održane su demonstracije radnika u Čikagu kao odgovor na nemilosrdno iskorištavanje radnika i radnica od vlasnika i poslodavaca.

Male dnevnice, dnevni rad od 12 do čak 18 sati, iskorištavanje dječije radne snage i život na ivici egzistencije rezultirali su nizom štrajkova u kojima su se zahtijevali dostojniji uslovi rada i života.

Oko 40.000 radnika protestovalo je u Čikagu 1. maja 1886. godine, ističući zahtjeve simbolizovane u tri osmice - 8 sati rada, 8 odmora i 8 kulturnog obrazovanja.

Policija je 3. maja intervenisala i ubila nekoliko demonstranata, a ranila oko 50 radnika. Brojni demonstranti su uhapšeni, a vođe su izvedene pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

Tri godine kasnije, 1889. na prvom kongresu Druge internacionale odlučeno je da će se svakog 1. maja održavati demonstracije dok god radnici i radnice ne izbore pravo na dostojan život i rad.

Već od sljedeće godine taj dan se slavi kao međunarodni dan opće solidarnosti radništva.

Obilježavanje Međunarodnog praznika rada najavljeno je iz Sindikata radnika trgovine BiH.

Oni u 8.30 sati organiziraju prvomajski protestni uranak pod nazivom "Kada smo mi na redu?". 

Predstavnici Sindikata okupit će se ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH gdje počinje protestna šetnja do zgrade Parlamenta Federacije BiH.

Za 11 sati najavljena je promocija Zbornika radova "Položaj trgovačkih radnika u BiH: historijski pregled" u hotelu Evropa.

Također, planirano je obraćanje predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića povodom Međunarodnog praznika rada u velikoj sali Doma sindikata u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.