open-navfaktor-logo
search
Iza zatvorenih vrata
Danas zasjedanje Sabora SPC-a, jedna od tema bi trebala biti i Kosovo
Zasjedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) počinje danas bogosluženjem u beogradskom hramu Svetog Save gdje će patrijarh Porfirije s vladikama iz zemlje i inozemstva služiti liturgiju i "Priziv Svetog Duha".
14.05.2023. u 10:44
get url
text

Radni dio zasjedanja počinje u ponedjeljak u kripti hrama na Vračaru, a praksa je da se zasjeda iza zatvorenih vrata.

U kratkoj zvaničnoj najavi se ne spominju teme zasjedanja, osim podnošenja izvješća eparhija i crkvenih tijela, ali Kosovo je redovno tema tih skupova što se očekuje i sada.

Patrijarh Porfirije poručio je u Uskrsnoj poslanici, da je za Crkvu "neprihvatiljivo otuđenje Kosova od države Srbije, posredno ili neposredno, de facto ili de jure", što je formulacija koju koristi i vlast.

To što se u toj poslanici SPC usmjerila na "takozvani rodno osjetljivi jezik" izazvavši brojna reagiranja, potisnulo je očekivanja dijela javnosti da će se patrijarh konkretnije i glasnije izjasniti o Kosovu, piše agencija Beta.

Podsjećaju da se Crkva direktno spominje u "francusko njemačkom" planu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. U tom dokumentu se kaže da će "strane formalizirati status SPC-a na Kosovu i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mjestima vjerskog i kulturnog nasljeđa, u skladu s evropskim modelima".

Neizvjesnost da li će SPC reagirati i kako, trajat će najviše par sedmica koliko i zasjedanje Sabora na čijem kraju će se objaviti saopćenje.

Pred patrijarhom i vladikama će se izvjesno naći i "makedonsko pitanje". Na prošlom Saboru je naime odlučeno da se Makedonskoj pravoslavnoj crkvi Ohridskoj arhiepiskopiji (MPC) dodijeli "Tomos" o autekefalnosti čime je prevaziđen spor nastao kad se ona nekanonski izdvojila iz SPC-a i iz autonomnog prešla u potpuno samostalni status.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.