Zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić za Faktor je pojasnila koje se procedure moraju ispoštovati da bi do toga došlo.

VEZANI TEKST - Nova većina predala potpise za smjenu Vlade KS

- Nakon primljenog zahtjeva za smjenu Vlade, predsjedavajući Skupštine KS treba isti taj dopis proslijediti Vladi na očitovanje, što je jutros predsjedavajući i uradio. Predsjedavajući zakazuje sjednicu Kolegija, a Kolegij zakazuje samu Skupštinu – navodi Kristić.

Ističe da prema članu 226. Poslovnika Skupštine KS "prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi, stavlja se na dnevni red Skupštine u roku koji Skupština utvrdi zaključkom, a najkasnije u roku od 30 dana od dana dostavljanja prijedloga Vladi".

- Prema članu 227. Poslovnika SKS, Vlada može podnijeti Skupštini pisani izvještaj, a isti mora dostaviti Skupštini najkasnije 48 sati prije početka sjednice na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi. Vlada da bi bila smijenjena potrebno je minimalno 42 dana da se sve procedure po Poslovniku Skupštine KS ispoštuju – navela je Kristić.

VEZANI TEKST - Ovo su razlozi zbog kojih "četvorka" smjenjuje Vladu KS

Podsjećamo, zahtjev za smjenu Vlade predat je u petak, 9. oktobra, a potpisalo ga je 18 zastupnika, članovi Naroda i pravde, Naše stranke, SDP-a, NBL-a, samostalni zastupnici Damir Nikšić i Damir Marjanović, te donedavni član SDA Aljoša Čampara.

Ukoliko bude izglasano nepovjerenje ovoj Vladi, Kanton Sarajevo bi trebao dobiti novog premijera i nove ministre, a ko su ljudi koji će voditi novu izvršnu vlast u KS još nije poznato.