open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Dedić: Vlasti u USK vrlo rado su primale donacije za migrante, a nakon dvije godine promijenili su mišljenje
Na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrana je Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za august 2020. koju je sačinilo Ministarstvo sigurnosti BiH.
13.01.2021. u 20:28
get url
text

U sklopu ove tačke dnevnog reda zastupnik A-SDA Jasmin Emrić predložio je zaključke koji nisu dobili podršku zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U svojoj diskusiji zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BIH Šemsudin Dedić iznio je stav da je Jasmin Emrić trebao predložiti zaključke za otvaranje migrantskih centara u drugim dijelovima BiH zašto se zajednički svi trebaju zalagati, a ne populističke zaključke koji se odnose na Biru koja ne treba biti migrantski centar. Također, zastupnik Dedić je iznio stav da opcija nasilnog povratka migranata u Biru nikada nije postojala, niti bi je on kao takvu podržao.

- Vlasti na području Unsko-sanskog kantona smatrale su da će migrantska kriza potrajati nekoliko mjeseci, vrlo rado su primale donacije i dobro sarađivale sa međunarodnim organizacijama. Nakon toga dale su prešutnu saglasnost Vijeću ministara BiH za donošenje odluka o privremenim prihvatnim centrima na našem kantonu, a nakon dvije godine promijenile mišljenje. Nisu pitali građane i nisu se protivili prilikom otvaranja centara zato što su pojedinci na određen način imali privilegije zapošljavanja sa visokim platama u Međunarodnoj organizaciji za migracije (lOM), vrlo rado prihvatali donacije od domaćih i međunarodnih institucija, štitili visoke i privilegirane zakupnine za privatne objekte u kojima su smješteni migranti (zakupnine od 15.000 EUR-a pa naviše) itd. - istakao je Dedić.

Kako podsjeća u svojoj pisanoj izjavi za javnost, tražio je od Ministarstva sigurnosti da od međunarodnih i domaćih institucija prikupe i objave podatke o analitici utroška svih sredstava koja su namijenjena kao pomoć u rješavanju migrantske krize. Također, istakao je činjenicu da je Vlada FBiH u 2019. godini doznačila četiri miliona KM za podršku u rješavanju migrantske krize i konstatirao da Vlada Unsko-sasnkog kantona još nije dostavila odgovor o utrošku ovog novca, bez obzira na veliki broj urgencija.

- Zanimljivo je da su nakon 18 mjeseci čekanja jučer objavljeni podaci o utrošku novca od Vlade kantona, a još zanimljivija je stavka od 560.000 KM utrošenih za projektnu dokumentaciju "Bihać siguran grad" umjesto za migrantsku krizu o čemu gradska vlast u Bihaću nema nikakvih saznanja - kazao je Dedić.

Podsjeća da je u toku diskusije upoznao zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da je GO SDA Bihaća zajedno sa strankom POMAK u Gradskom vijeću Bihać u novembru 2019. godine inicirala dodjelu gradskog zemljišta na Lipi za izgradnju kampa i izmještanje svih migranata iz urbanih dijelova Grada Bihaća. Za tu odluku su glasali samo vijećnici ovih dviju stranaka. Sve druge političke stranke u GV Bihać predvođene A-SDA nisu, ističe, podržale tu odluku iz razloga što su štitili postojeće stanje.

Na kraju je inicirao da Ministarstvo sigurnosti ubrza izgradnju privremenog prihvatnog kampa na Lipi kako bi najkasnije u naredna tri mjeseca svi migranti iz urbanih dijelova Grada Bihaća bili izmješteni i stavljeni pod kontrolu nadležnih institucija. Pored toga, u cilju rješavanja ove humanitarne i sigurnosne situacije, zatražio je da se migrantski centri otvore i u drugim dijelovima BiH, a podrška Vijeću ministara BiH u narednom periodu ovisit će, između ostalog, i od načina budućeg rješavanja migrantske krize.

Pored iznesenih stavova na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zastupnik Šemsudin Dedić se osvrnuo i na posljednje medijske istupe premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića koji je neprimjereno prozvao reisu-l-ulemu IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića.

- Premijer USK zloupotrijebio je razgovor s reisu-l-ulemom, pokazujući na takav način da politika A-SDA i njenih predstavnika ne bira sredstva napada na institucije i autoritete kako bi opstala na vlasti. Ružnićeve netačne i zlonamjerne tvrdnje da je neko prodao Unsko-sanski kanton slične su prozivkama koje smo skupo platili u prošlosti - zaključio je Dedić u svojoj izjavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.