Demokratska fronta BiH se oglasila povodom saopćenja HDZBiH o reformama  izbornog zakonodavstva. 

VEZANI TEKST - HDZBiH i HNS za reforme izbornog zakonodavstva koje poštuju izbornu volju Hrvata

U saopćenju DF-a se navodi da Hrvati imaju pravo da glasaju za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, a i Bošnjaci imaju pravo da glasaju za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata. Biračko pravo ne proističe iz pripadništva naciji već iz same činjenice da svaki čovjek kao građanin može da bira koga želi.

Objavljivanje Mišljenja Evropske komisije ističu iz Demokratske fronte BiH politika koja je obmanjivala domaću javnost o tome kako se treba obezbijediti tzv. „legitimno političko predstavljanje naroda doživjela pred institucijama EU poraz".

- U Mišljenju Evropske komisije, bez mogućnosti drugačijih i slobodnijih interpretacija postoji jasna analiza šta to u našoj zemlji nije usklađeno s evropskim standardima - istaknuto je.

U saopćenju se navodi da Ustav BiH sadrži dijelove u kojima postoji etnički utemeljen način izbora zvaničnika, kao i način donošenja odluka na etnoteritorijalnom principu, a što nije u skladu s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, stoga nije moguće dodatno jačanje etničkog modela po mišljenju Evropske komisije.

Izbor, sastav i način odlučivanja o kolektivnom šefu države i zakonodavnim organima vlasti, daje prednost ili je rezervisan isključivo za pripadnike konstitutivnih naroda, što, po mjerama i prekorukama EK zahtijeva neophodne reforme kako bi se svim građanima BiH obezbijedila konzumacija njihovih političkih prava u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava iz paketa Sejdić-Finci i druge vezane presude.

Izmišljanjem za Evropu nepostojećih termina kao tzv "legitimno predstavljanje naroda", HDZ zapravo poništava kandidatski status BiH i odlaže ga na ko zna koje vrijeme, kao i daljnji evropski put BiH, saopćeno je iz DF BiH.