open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Direktor BH-Gasa demantuje Konakovića: Čudi me da je zaboravio ko je ukrao 10 miliona KM od građana
Ovakvim netačnim podacima se proizvodi uznemirenost kod svih građana Kantona, naveo je Salkić
18.09.2019. u 15:01
get url
text

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić reagovao je na jutrošnje gostovanje predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Dine Konakovića u emisiji TVSA "Sarajevsko jutro". Salkić ističe da je Konaković iznio apsolutno neistinite tvrdnje i podatke, koji se odnose na povećanje cijene prirodnog gasa, direktno prozivajući upravo Salkića. Salkićevu reakciju prenosimo u cijelosti:

Iznositi brutalne neistine protiv BH-Gasa i vlasnika BH-Gasa najblaže rečeno nije korektno niti profesionalno, a nadam se da Konaković razumije i da je to krivično djelo.

Ovakvim netačnim podacima se proizvodi uznemirenost kod svih građana Kantona, a ono za šta se nekad zalagao Konaković da sva kantonalna preduzeća posluju pozitivno, izgleda da mu je sada i normalno i prihvatljivo da posluju negativno, a da mu građani iz KS, koji mu pune budžet pokrivaju te iste gubitke.

Započećemo sa citiranjem Konakovića koji je u svom nastupu naveo da ga "ne zanima pritisak Energetske zajednice". Ovo izjavljuje dužnosnik kome primarno treba da bude imperativ poštivanje zakona i propisa, a njemu je zahtjev iz Energetske zajednice, čiji je primarni cilj uređenje tržišta, pritisak za koji ga nije briga.

Konaković u svojoj izjavi od 26.03.2017. godine, kada je obanašao funkciju premijera KS naveo, navodi, "pozitivna su nam preduzeća, koja su godinama bili gubitaši". Ovo znači da mu je kao premijeru bio imperativ da kantonalna javna komunalna preduzeća posluju pozitivno, a sada mu je kao predsjedavajućem Skupštine KS imperativ da KJKP posluju negativno, a da opet od poreskih obaveznika koji pune budžet sanira te gubitke novcem svih građana KS, i ne samo onih koji troše prirodni gas.

Tvrdnje Konakovića po pitanju rasta ili pada ruske cijene gasa spadaju u Riplijevu rubriku "vjerovali ili ne", jer u prezentaciji koje je pripremilo resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (podrobno objašnjena i Vladi KS, koji nisu imali ni želje ni sluha da isto shvate), a na bazi ruskih obavjesti koje je zaprimao Energoinvest je evidentno da je ruska cijena imala kontinuirani rast u zadnje tri godine, pa tako i u 2019. godini. Obmanjivati javnost neistinim informacijama, unositi nemir u to kao da ih neko neopravdano pljačka, a ne željeti pogledati prezentaciju dostupnu na internetu sa egzaktnim informacijama, je sve osim iznošenje istine od Konakovića. Govoriti o tome da "čitavu ovu godinu cijena gasa pada", je nešto što bi se također sa te iste prezentacije vrlo lako demantovalo, a ono što je jedino tačno jeste to da pad o kojem Konaković govori iznosi dva feninga i BH-Gas će i bez Konakovića čim se steknu uslovi, ali koji znače puno više feninga od ova dva feninga pada ruske cijene promptno i odmah smanjivati cijenu prema distributivnim preduzećima, a što smo uradili i 2016. godine.

Ono što Konaković također treba da zna, a sami građani neka procijene, da će za pokriće gubitaka Sarajevogasa u 2019. godini trebati cca osam miliona KM, a ako ova odluka bude ostala na snazi i u 2020. godini trebati 17 miliona KM, što znači da će iz budžeta KS za ovu priču koju priča Konaković biti potrebno ukupno 25 miliona KM, uz rizik, pošto se gubitak koji će se ostvariti može pokriti samo na kraju godine, da se dovede u pitanje redovno izmirenje obaveza Sarajevogasa prema BH-Gasu, te će time u konačnici biti ugrožen kompletan sistem snabdijevanja gasom, kao što je bio ugrožen svih onih godina dok se sa dolaskom Konakovića ispred SDA i ovog direktora i reprogramom dugovanja nisu sva KJKP Sarajevogas i Toplane vratila u pozitivno poslovanje i time čitav lanac nabavke gasa po pitanju izmirenja obevaza doveden u evropske standarde (što je bio jasan zahtjev upravo SDA). Konaković je ujedno očito zaboravio koliko je puta sjedio sa ovim direktorom, i kako smo zajedno proveli da se preko reprograma dugovanja Sarajevogasa prema BH-Gasu više iz budžeta ne pokrivaju gubici kantonalnih preduzeća. 

Na kraju, jedini razlog za korekciju veleprodajne cijene gasa je bio porast ruske cijene prirodnog gasa, a sve ostale političke i demagoške priče koje Konaković javno iznosi su samo priče, koje nemaju nikakvo uporište u činjenicama, a što je još bitnije, a što bi mi predstvaljalo posebnu radost, da javno kaže za detalj na koji se referiše, a to je dobit BH-Gasa, koja svoju konačnu odrednicu ima u Poreznom rješenju Porezne uprave FBiH, po kojem je BH-Gas morao da plati 3,4  miliona KM glavnog duga, nakon utvrđene porezne utaje od osoba dobro poznatih Konakoviću, sa kojima je danas u koaliciji.

Ovu temu bih volio također pojasniti kroz nastup uživo, čak i na TVSA ukoliko ste zainteresovani.

P.S. Mene kao direktora čudi da je Konaković zaboravio ko je ukrao 10 miliona KM od građana Kantona Sarajevo i zašto mu ti ne smetaju danas, nego mu smeta ovaj direktor čije su poslovanje iskontrolisali sve institucije ove države, uključujući Poreznu upravu FBiH, UINO, eksterna revizija, interna revizija i dr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.