open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Direktor RMU Banovići: Zahtjev za povećanje plaće rudara od 20 posto je opravdan, ali postoji problem
Radnici Rudnika mrkog uglja Banovići zahtijevaju povećanje plaće od 20 posto. U tome su jedinstveni s kolegama iz sedam rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.
19.05.2022. u 07:47
get url
text

To je i jedini dio kolektivnog ugovora za oblast rudarstva koji treba usaglasiti s Vladom i Federalnim ministarstvo energije, rudarstva i industrije te upravama RMU Banovići i Elektroprivrede BiH. Ako se to ne desi, uslijedit će generalni štrajk koji je već zakazan za ponedjeljak, 23. maj.

- Tražimo modalitet kako da izađemo ususret radnicima. RMU Banovići, Elektroprivreda i Vlada FBiH razmišljaju kako naći rješenje da radnici dobiju ono što zaslužuju. Koji će to procenat biti, trebamo vidjeti u narednih dan-dva - kaže generalni direktor RMU Banovići Elvir Salihović.

On dodaje da bi Uprava RMU Banovići bila voljna da ispuni zahtjev za povećanjem plaća u iznosu od 20 posto.

- Problem u toj namjeri su naše finansijske prilike, stanje na tržištu inputa i to nas ograničava. Mi smo veliki potrošač energenata, cijena goriva nas limitira i zbog toga nemamo finansijsku svježinu da odgovorimo na tih 20 procenata. Jednostavno nemamo tog novca. Tražimo modalitet da to riješimo - kaže Salihović.

Pojašnjava da treba voditi računa o dugoročnoj finansijskoj stabilnosti rudnika jer se situacija na tržištu vrlo brzo mijenja.

- Zahtjev rudara za povećanjem plaće od 20 posto opravdan, ali u ovim okolnostima je tome teško odgovoriti. Mi smo u januaru, prije poskupljenja energenata, pravili kalkulaciju da povećamo plaće za 15 posto i bez kolektivnog ugovora. Tada smo bili profitabilni. Međutim, situacija se od tada promijenila - zaključio je Salihović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.