open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Vladi
Direktori Elektroprivrede kod premijera TK: Nije predviđeno RMU "Banovići" uđu u Koncern
Sarajlić istaknuo da je da Program prestrukturiranja energetskog sektora u FBiH je obaveza proistekla iz Ugovora o energetskoj zajednici JI Evrope kojeg je naša država potpisnica
15.10.2019. u 19:57
get url
text
Detalj sa sastanka u Vladi TK
get url
text

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović primio je danas u radnu posjetu članove Uprave JP Elektroprivrede BiH, v.d izvršnog direktora za proizvodnju Senada Sarajlića i izvršnog direktora za distribuciju Admira Andeliju, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Razgovaralo se o aktuelnoj situaciji u energetskom sektoru na području TK s posebnim osvrtom na rudnike u sastavu Koncerna, RMU Đurđevik i Rudnik Kreka.

Premijer Tulumović je naglasio značaj energetskog sektora na području Kantona i Vlada TK je zainteresirana za dalji razvoj ovog sektora, te da će biti partner Vladi FBiH i Elektropivredi BiH u narednim aktivnostima.

- Vlada TK daje punu podršku nastavku aktivnosti na izgradnji "Bloka 7" u TE Tuzla, bloka nove TE Banovići, daljem reorganizacije rudnika, rješavanju problema odlagališta Čajići za PK Dubrave, nastavka investiranja u rudnike, nastavka projekta toplifikacije općina i gradova na području TK te plaćanju obaveza koje rudnici sa područja TK imaju prema fondovima i koncesijama - izjavio je premijer Tulumović i dodao da Vlada TK insistira da se na narednim velikim projektima u energetski sektor maksimalno angažuju domaće firme u skladu sa važećim zakonima.

Direktor Sarajlić je istakao da je stanje u rudnicima uglja u Koncernu teško, i da se u narednom periodu mora više učiniti na njihovom ozdravljenju.

- Projekti reorganizacije po nalogu Vlade FBiH su započeti i JP Elektroprivreda BiH vodi aktivnosti. Međutim bez učešća svih aktera, Vlade FBiH, Vlade TK, uprava rudnika i sindikata, upitan uspjeh aktivnosti - rekao je Sarajlić i istaknuo da je da Program prestrukturiranja energetskog sektora u FBiH je obaveza proistekla iz Ugovora o energetskoj zajednici JI Evrope kojeg je naša država potpisnica.

Međutim, ovaj program ne predviđa da RMU Banovići uđu u sastav Koncerna i da Elektroprivreda BiH nije zainteresirana za to, ali da je Elektroprivreda BiH izuzetno zainteresirana za dalji razvoj RMU Banovići jer je taj rudnik veoma bitan za energetski sistem FBIH.

Sarajlić također ističe da su investicije u energetski sektor investiranje u budućnost i zamajac razvoja metalske i elektroindustrije u FBIH i TK.

Članovi Uprave Elektroprivrede BiH su izrazili zahvalnost Vladi TK i premijeru Tulumoviću na iskazanoj podršci za planove Elektroprivreda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.