Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenula je interni postupak protiv inspektora ove agencije Marka Pandže, a koji je u tekstu, a kasnije i videosnimku koji je objavio magazin Žurnal označen kao posrednik u navodnoj umiješanosti predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije u korupciju.

- Ono što možemo potvrditi je da je 22. maja 2019. godine pokrenuta interna istraga, koju provodi Odjeljenje za unutrašnju istragu, a po navodima pisanja portala Žurnal - rekao je za Faktor portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Dodao je da samu istragu iz SIPA-e ne mogu komentarati, jer je ona u nadležnosti državnog Tužilaštva.

Nakon što disciplinski postupak bude proveden, te bude eventualno utvrđena odgovornost inspektora Pandže, bit će odlučeno o eventualnoj suspenziji ili drugim mjerama protiv ovog policijskog službenika.

Međutim, samo postojanje interne istrage u SIPA-i ukazuje na to da se inspektor Marko Pandža u ulozi posrednika ipak ne pojavljuje kao inspektor na službenom zadatku, već kao privatna osoba, a što u cijeloj ovoj aferi, naročito na početku, nije bilo najjasnije.

Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu u ovom slučaju, a za danas je u prostorijama Tužilaštva planirano saslušanje Nermina Aleševića, privrednika koji je snimao davanje novca inspektoru SIPA-e za navodnu uslugu koju je tražio od Milana Tegeltije.

Na snimku koji je objavio Žurnal se vidi kako Tegeltija sjedi u društvu inspektora SIPA-e Marka Pandže za kojeg se ranije tvrdilo da je uzeo 2.000 KM od biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića kako bi kod tadašnje glavne tužiteljce Tužilaštva KS Dalide Burzić "pogurao" njegov predmet.

Tegeltija je, kako se vidi na snimku, saslušao Aleševića u vezi s problemom koji ima s predmetom koji je kod Burzić, da bi potom napustio ugostiteljski objekt u kojem se radnja odvija.

Pola sata kasnije, nakon što je Tegeltija upoznat o pojedinačnom predmetu i nakon što je dao upute Aleševiću da Marku iz SIPA-e proslijedi broj pojedinačnog predmeta, uslijedio je dogovor između Pandže i Aleševića.