open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Djeca oboljela od dijabetesa tip 1: Potrebni su nam senzori, za aparate koje imamo
Udruženje djece oboljele od dijabetesa TIP 1 traži, u otvorenom pismu, od ministra zdravstva Kantona Sarajevo Rusmira Mesihovića ostvarivanja prava na subvenciju senzora za kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi.
21.04.2020. u 11:41
get url
text

- Djeca oboljela od dijabetesa tip 1 Vas mole da po uzoru na neke susjedne države, preko zdravstvenog osiguranja, umjesto iglica i trakica obezbijedite nam senzore. Trakice i iglice koje puno koštaju su prevaziđene i državna sredstva se troše na nešto što mi poklanjamo ili to ostaje neiskorišteno – navodi se.

Pojašnjavaju da je dijabetes tip 1 bolest od koje obolijevaju djeca starosti od nekoliko mjeseci, četiri i pet godina ili nešto starija. To su djeca koja za svaki obrok i međuobrok moraju primiti injekciju inzulina. Osim toga ta djeca moraju sebi vaditi krv, dnevno po 10 pa i 15 puta, da bi znali razinu šećera u krvi i na osnovu toga vršili korekciju hranom i inzulinom.

Kako naglašavaju, revolucionarni napredak za tu djecu je senzor koji izgleda kao flaster, koji se zalijepi za mišicu ruke i konstantno mjeri stanje šećera u krvi. To stanje se može pratiti od kuće, s posla, na mobitelu, na računaru. Šta više, ako šećer pada ispod dozvoljene granice uključuje se alarm koji sprječava da dijete padne u komu. Nema više bocanja, cijeli dan i noć.

- Naša djeca imaju te aparate. Mi smo to morali kupiti i prestalo je ubadanje iglicama, bockanja injekcijama. Trakice i iglice koje dobivamo od Zavoda za zdravsteno osiguranje više nisu bile potrebne. Potrebni su nam senzori, za aparate koje već imamo - naglašavaju.

U pismu resornom ministru navode "ne tražimo ništa, osim onoga što nam po zakonu pripada jer je Skupština KS još polovinom 2018. godine donijela odluku po kojoj se, između ostalog, oboljelim od dijabetesa tip 1, na teret zdravstvenog osiguranja KS obezbjeđuju senzori za kontinuirano mjerenje šećera u krvi".

- Sve drugo je nepoštivanje odluka Skupštine i ignorantski odnos prema ovoj djeci - ističu.

Podsjećaju "zalihe senzora smo potrošili i sad se vraćamo unazad, ponovo ubadamo djecu iglicama po cijeli dan i noć".

- Svake minute se jedno dijete bode u KS. To može prestati samo hitnom reakcijom Vaše administracije, koja će umjesto iglica i trakica ovoj zlatnoj djeci ponuditi senzore, odnosno samo da realizujete odluku Skupštine KS - ističu iz Udruženja.

Svjesni da je na tu poziciju došao ne tako davno i da se susreo sa nizom otežavajućih okolnosti među kojima je najteža pandemija koronavirusa, iz Udruženja u pismu ministru Mesihoviću naglašavaju "ali sada mi gledamo u Vas i očekujemo da ćete sa administracijom staviti ovo pitanje u sami prioritet".

- Nekom odlukom omogućiti hitnu nabavku po nekoliko senzora dok se ne ispoštuju procedure i omogući uvrštavanje ovih senzora u zdravstvenu zaštitu, na uštreb iglica i trakica. Nadamo se brzoj reakciji - naglašavaju iz Udruženja djece oboljele od dijabetesa tip 1 u pismu resornom kantonalnom ministru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.