open-navfaktor-logo
search
Zavod Pazarić
Djeca vezana za radijatore: Salić upozoravao, čeka izvještaj finansijske policije
Na fotografijama koje je Čudić dostavila medijima i za koje je ustvrdila da su snimljene u Zavodu Pazarić, vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore
20.11.2019. u 11:44
get url
text

Nakon šokantnih fotografija koje je danas na press konferenciji u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zastupnica Sabina Ćudić prezentirala o tretmanu štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, kontaktirali smo direktora Zavoda Redžepa Salića kako bi nam detaljnije razjasnio šta se sa djecom dešavalo, odsnosno da li je upoznat o konkretnim slučajevima.

Međutim, Salić je kazao kako u ovom trenutku ne može kometarisati ove stravične fotografije.

- Sve vrijeme upozoravam na situaciju u Zavodu, ali prije nego što bude kompletiran izvještaj finansijske policije i revizorski izvještaj, ne mogu davati komentare o fotografijama koje su dostavljene medijima - kazao je Salić, dodavši kako je Ćudić jedna od rijetkih koja je bila u Zavodu i vidjela kakva je situacija. 

Na fotografijama koje je Ćudić dostavila medijima i za koje je ustvrdila da su snimljene u Zavodu Pazarić, vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje, posvjedočila je Ćudić pred novinarima.

Salić je, inače, u septembru na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH izašao za govornicu i šokirao javnost svojim tvrdnjama o, kako je rekao, kriminalu prisutnom proteklih godina u Zavodu. Nadzorni odbor nije usvojio finansijski izvještaj Zavoda za 2018. godinu, što je, kako je ranije kazao Salić, pokazatelj da nešto nije uredu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.