open-navfaktor-logo
search
Crveni alarm
Dječiji dom u Mostaru pred zatvaranjem
Direktorica Doma Dalida Demirović zatražila je od Grada sredstva za zapošljavanje stručnih radnika, jer to zahtijeva nadležno kantonalno ministarstvo
22.01.2020. u 22:37
get url
text

Svoje utočište i dom u JU Dječiji dom Mostar pronalaze djeca bez roditeljskog staranja iz cijele Bosne i Hercegovine, uključujući i djecu s posebnim potrebama. Zbog problema finansiranja stručnih radnika prijeti im zatvaranje.  Direktorica Doma Dalida Demirović zatražila je od Grada sredstva za zapošljavanje stručnih radnika, jer to zahtijeva nadležno kantonalno ministarstvo.

- Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona donijelo je minimalne standarde da ustanove, poput dječijih domova, moraju imati stručne radnike, a to su socijalni radnik i psiholog, da bi uopće funkcionirale. Primaju plaću jer projekat finansira UNICEF, ali se zatvara krajem januara - pojašnjava Demirović, uz napomenu da su imali obećanje od Grada da će preuzeti tu obavezu, ali u Nacrtu budžeta za 2020. godinu nisu planirani.

Skroman mjesečni budžet i onako im nije dovoljan za sve potrebe.  

- Budžet Grada se prenosi iz godine u godinu uz neka minimalna povećanja, a u proteklih desetak godina. Mi smo najjeftiniji dom u državi, što je pokazalo nedavno istraživanje, a ne možemo promijeniti cijenu smještaja jer nema Gradskog vijeća. Zadnji put je cijena utvrđena 2011. godine dok je još postojalo Gradsko vijeće. U proteklih devet godina, obzirom kolika je inflacija i koliko je sve poskupjelo, mi bukvalno životarimo- naglašava Demirović.

Ako Dom ne uposli socijalnog radnika i psihologa, prijeti im gašenje.

- Ovo je nešto što je alarmantno. Osnivač treba odlučiti hoće li platiti dva stručna radnika ili će nas dovesti u situaciju, da sutra dođe inspekcija i zatvori nas - poručuje Demirović, dodajući da JU Dječiji dom Mostar vodi brigu o oko četrdesetak djece uzrasta od tri godine, pa sve dok se redovno školuju. Najstarija korisnica ima 21 godinu i druga je godina fakulteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.