Posmatrači Koalicije "Pod lupom" izvijestili su o 240 kritičnih situacija tokom izbornog dana do 14.00 sati.

U suradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH, lokalnim izbornim komisijama i policijskim stanicama riješeno je 88 slučajeva, saopćeno je iz Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom".

Najveći broj kritičnih slučajeva odnosi se na nepravilnosti pri glasanju, dok posebno zabrinjavaju dojave o kupovini glasova i drugim pritiscima na birače koje se provjeravaju i rješavaju, navode iz Koalicije "Pod lupom".

Najupečatljiviji primjer je u Bijeljini na biračkom mjestu 029B006, na kojem je obustavljen proces glasanja zbog tuče koja se dogodila unutar biračkog mjesta.

Također, posmatrači su izvijestili i o kupovini glasova ispred biračkog mjesta u Tuzli 050A066 o čemu je obaviještena i policijska stanica. Koalicija "Pod lupom" apeluje na nadležne organe da istraže ovakve slučajeve.

Na temelju ovih prijava, posmatrači Koalicije su podnijeli 22 primjedbe u Zapisnike o radu biračkih odbora te je dat nalog za unošenje još 56 dodatnih primjedbi.

Koalicija je do 14.00 sati zaprimila 85 prijava građana, od kojih se većina odnosi na nepravilnosti u vezi sa biračkim spiskom te podmićivanje i pritiske na birače.

Koalicija poziva građane i građanke BiH da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo, a političke subjekte na poštivanje izborne šutnje i Izbornog zakona BiH.

Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji "Pod lupom" na besplatan broj telefona 080 05 05 05 ili na ovom linku.

Koalicija "Pod lupom" održat će press konferenciju u 23.00 sata u PSBiH, kada će informirati javnost o procesu glasanja i zatvaranju biračkih mjesta.