open-navfaktor-logo
search
Stečeni uvjeti
Do kraja godine se može očekivati prodaja Doma penzionera
Novac od prodaje ide u Fond PIO za penzije, a početna cijena na aukciji će biti 13.366.398 KM
01.10.2018. u 21:40
get url
text

Devastirani dom penzionera u Nedžarićima u Sarajevu s atraktivnim zemljištem bi mogao biti prodat do kraja godine, rekao nam je Omer Omerefendić, član Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO. Dodaje kako su sve pripreme za prodaju skoro završene.

- Čitava procedura se privodi kraju. Usaglašen je s Općinom Ilidža njen dio zemljišta, a Vlada Federacije odobrila Zavodu PIO da od Ilidže kupi zemljište po cijeni od tri miliona KM. To se čekalo. Dakle u Zavodu PIO je sve spremljeno za prodaju i mislim da će se Dom penzionera do kraja godine i prodati. Kao što je poznato, početna cijena na aukciji će biti 13.366.398 KM, i ispod toga se neće ići. Sav novac od prodaje ide u Fond PIO za penzije - rekao nam je Omerefendić.

Razgovarali smo i sa Zijadom Krnjićem, direktorom Federalnog zavoda PIO. 

- Ugovor, notarski obrađen, smo potpisali sa općinom Ilidža.  Riječ je o ugovoru o prijenosu vlasništva na oko 50 posto zemljišne površine uz naknadu od tri miliona KM, a koji smo dostavili Poreznoj upravi da izda rješenje o oslobađanju od poreza, što je zakonski postupak. Svaki dan očekujemo rješenje od Porezne uprave, a potom sklapamo ugovor sa Agencijom za privatizaciju FBiH i raspisujemo oglas o prodaji  - rekao nam je Krnjić. 

Podsjećamo, Federalni zavod penzijsko-invalidskog osiguranja je bio spreman i ranije prodati ovaj objekat, ali to se nije moglo učiniti dok se nisu riješili imovinsko-pravni odnosi s Općinom Ilidža. Pojedine parcele nisu bile uknjižene na Federalni zavod PIO iako su ih oni kupili, nego na Općinu Ilidža, pa je Ilidža tražila naknadu za to zemljište. Takav propust je napravljen prije rata. 

Devastirani dom penzionera će se prodati metodom javne aukcije putem Agencije za privatizaciju Federacije BiH.

Inače, ovaj Dom je izgrađen netom pred agresiju na našu zemlju i bio je jedan od najsavremenijih te vrste u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.