open-navfaktor-logo
search
Svečano
Dodijeljena priznanja Skupštine KS: Vinko Puljić na putu, nagradu će naknadno primiti
Na večerašnjoj svečanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je održana u okviru Dana Kantona Sarajevo u Narodnom pozorištu su dodijeljena najveća priznanja KS ovogodišnjim laureatima.
06.05.2022. u 20:43
get url
text

Priznanja su dobili nana Fata Orlović, Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Zatim, Sanjin Pehlivanović reprezentativac BiH u bilijaru. Priznanje Počasne građanke Kantona Sarajevo dobila je Nevenka Tromp, uprkos protivljenju žrtava genocida u Srebrenici.

Udruženja žrtava genocida tražila su poništenje odluke o dodjeli priznanja Nevenki Tromp, ističući da je ona autorica sramnog izvještaja u kome je navedeno da ne postoji niti jedan dokaz koji upućuje na to je Srbija na bilo koji način sudjelovala u dešavanjima u i oko Srebrenice jula 1995. godine.

{$galerijaFotografija}

Novinar Boro Kontić odbio je primiti plaketu koja mu se dodjeljuje za značajna ostvarenja u oblasti radijske i televizijske produkcije dokumentarnog programa i istraživačkog novinarstva na području Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine jer smatra kako je ova nagrada kompenzacija što nije dobio Šestoaprilsku nagradu.

Puljić na putu 

Kardinal Vinko Puljić koji je skoro 31 godinu proveo na čelu Vrhbosanske nadbiskupije dobitnik je Plakete KS za izuzetan doprinos očuvanju mira, porukama tolerancije i višedecenijskog zalaganja za dijalog, te uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju na području KS i BiH. On večeras nije primio nagradu jer je na putu, ali je izrazio želju, rečeno je na svečanosti, da lično primi nagradu narednih dana o čemu će javnost biti informirana.

Plaketa KS dodjeljena je i kolektivu Homework HUB, kao i Udruženju Porodice tri plus.

Plaketa KS posthumno je dodijeljena profesoru Šadiju Mahtaru za doprinos u oblasti elektroinženjerstva, unapređenje sistema obrazovanja novih generacija iz oblasti IT tehnologija. Profesor Mahtar preminuo je u 46. godini od posljedica koronavirusa u januaru 2021. godine.

Plaketa KS dodijeljena je postuhmo akademiku Slobodanu Logi za izuzetan doprinos bosanskohercegovačkojm društvu iz oblasti medicinskih nauka i obrazovanja, te za cjelokupni naučno-istraživački rad. Profesor Loga bio je redovni član ANU BiH, profesor emeritus na Medicinskom fakultetu UNSA, a preminuo je 4. decembra 2021. godine.

Posthumno se priznanje dodijelilo i Hasanu Muratoviću, za izuzetan doprinos u razvoju i vođenju reformskih procesa u oblasti akademske integracije Univerziteta u Sarajevu. Muratović je za života obavljao niz važnih pozicija kako u akademskom, tako i političkom životu BiH. Za rektora Univerziteta u Sarajevu izabran je 2004. godine. Od posljedica koronavirusa preminuo je 14. novembra 2020. godine.

Plaketa posthumno Tariku Heliću 

Plaketa KS posthumno se dodijeljena je i Tariku Heliću, za izuzetan doprinos bh. radijskom i televizijskom novinarstvu, te promicanju toleracije, ljubavi prema BiH i svim njenim građanima. Helić je bio dugogodišnji uposlenik Federalne televizije, a kasnije je svoj angažman nastavio na radiju Federacije BiH. Preminuo je 5. januara 2021. godine u 58. godini života.

Svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Narodno pozorište, 06.05.2022
1 od 21
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.