open-navfaktor-logo
search
Ponovo napada
Dodik: Amerikanci ne brane Kavazovića, već ideju o oružanoj pobuni
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da iako je skandaloznu izjavu dao Husein Kavazović, Američka ambasada se ponovo obračunava sa njim i umjesto jasne osude reisovih poziva na oružje, što bi bio civilizovani gest jedne ambasade, na opće iznenađenje mi gledamo odbranu njegovih stavova.
07.03.2023. u 13:36
get url
text

- U trenutku kada je izvršen teroristički napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu prije 12 godina, na moj poziv u kojem izražavam solidarnost sa osobljem Ambasade, osuđujući taj teroristički čin, tadašnji američki ambasador u Sarajevu prvo je rekao da to nije teroristički akt i zamolio me da taj atak ne koristim za obračun sa zajedničkim institucijama.

Još tada sam shvatio da je američka politika potpuno u službi muslimanskih interesa u BiH, čak i kad im rafalima napadaju Ambasadu. U tom kontekstu vidim i jučerašnje saopćenje Ambasade SAD-a na Kavazovićeve ratnohuškačke izjave, koje ni muslimanski političari ne mogu braniti – istakao je Dodik.

VEZANI TEKST - Reis Kavazović: Moramo se oduprijeti pokušaju da se bošnjački narod sabije u enklave i geta

Predsjednik Republike Srpske je u izjavi za Srnu podsjetio da je Američka ambasada šutjela kada su iz islamske vjerske zajednice dolazile uvrede na račun pravoslavaca, pa i nedavno iz džamije u Republici Srpskoj.

- Kavazović je govorio i da vlah ne može biti načelnik Srebrenice, pa je i to prošlo. Od pasivnih posmatrača Kavazovićevih fundamentalističkih stavova, Američka ambasada je krenula u otvorenu odbranu prvog muslimana u BiH. Samo što ja lično mislim da oni ne brane Kavazovića, već ideju o oružanoj pobuni, koju bi muslimani izveli, čim drugim, do američkim oružjem – naglasio je Dodik.

On je istakao da zbog ovakvog saopćenja u iole ozbiljnoj državi ambasador bi bio pozvan bar na konsultacije, negdje čak i najuren.

- Samo u BiH strani diplomata podstiče sukobe, podržava jezik mržnje čak i od vjerskih poglavara, i ostaje diplomata – konstatovao je Dodik.

VEZANI TEKST - Reakcija američke ambasade na izjave reisa Kavazovića: U pravu je za prvi dio

Iz Ambasade SAD-a u BiH jučer je saopćeno da su izjave i reagovanja koji dominiraju političkim diskursom u BiH duboko destruktivni za zemlju i njeno društvo, te da je posebno razočaravajuće kada bilo koji vjerski vođa spominje ili prijeti nasiljem kao rješenjem problema u BiH.

– Sugestija da postoji veća potreba za "mirom i tolerancijom" u BiH je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primijeniti na političke vođe BiH, kao i na njene vjerske vođe, i ništa manje na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika – naveli su iz Američke ambasade u BiH, nakon što je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio da "zemlju treba braniti oružjem, ako institucije BiH padnu".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.