open-navfaktor-logo
search
Otvorene karte
Dodik, Čović, stranci i pritisci na Sarajevo: Pregovori o izbornom zakonodavstvu s pištoljem na čelu
Pregovori o izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine danas se nastavljaju u Sarajevu. Dan nakon što je Milorad Dodik, šef SNSD-a, na Palama, otvoreno najavio formiranje vojske u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. 
29.10.2021. u 12:11
get url
text

Glavni odbor SNSD-a usvojio je sinoć dokument - plan, a Dodik cijeloj bh. javnosti, a bogme i svjetskoj, obećao da će svoj naum provesti u djelo najkasnije za 180 dana. Vojska RS-a ili povratak na postavke iz devedesetih, znači formiranje iste onakve oružane sile koja je već presuđena za genocid nad Bošnjacima. 

VEZANI TEKST - Zornić poručila Palmeru: Moja presuda kaže da Čović ne može dobiti šta želi, hoćete li nagraditi Dodika

 

Dodik je odavno prešao sa riječi na djela i nezaustaljivo juriša u nove sukobe, dok takozvana međunarodna zajednica oličena u Matthewu Palmeru i sličnim ambasadorima sumnjivih namjera, vrši pritisak na stranke sa sjedištem u Sarajevu da naprave ustupak i udovolje decenijskim željama Dragana Čovića. Štaviše, kako smo mogli pročitati iz Palmerove strategije objavljene u medijima, on je taj koji se trudi napraviti raskol među takozvanim probosanskim strankama, da bi se lakše došlo do novog izbornog zakonodavstva po svaku cijenu. Taško je povjerovati da Palmer i slični, imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država da vuku vodu na Čovićev mlin, mada zabrinjava da ovaj diplomata ne mijenja smjer, uprkos sve bučnijim upozorenjima. 

Srdačan pozdrav Palmera i Dodika jutros u Predsjedništvu BiH dosta toga govori, u simboličkom smislu, ali i o suštinskim odnosima. Umjesto Čovića, ispred zgrade Predsjedništva BiH, nakon jutrošnjeg sastanka Dodik javnosti tumači šta se traži da bi Hrvati (čitaj HDZ) bili zadovoljni. Za vojsku, urušavanje državnih institucija, Dodika niko ništa i ne pita. Da li je šutnja i nedjelovanje znak odobravanja? Situacija je takva da se Čoviću nastoji pregovorima ili bolje rečeno pritiscima, praktično osigurati parče države BiH, dok se Dodika zasad pušta da se za svoj izbori i silom. 

VEZANI TEKST - Ćudić pozvala američku administraciju da se ogradi od Palmera: Njegov plan je opasan i destruktivan

 

Za "vraćanje nadležnosti" RS-u, što podrazumijeva "proglašenje ništavnim zakona o Sudu, Tužilaštvu BiH i svim drugim aktima koje je nametnuo visoki predstavnik i usvojila Parlamentarna skupština BiH", SNSD je u svom dokumentu dao prikaz šta će poduzeti.

- Nakon toga slijedi zabrana rada organa i institucija nastalih iz tih zakona na prostoru RS-a sa utvrđenim rokom u kojem treba same da odsele, a ako ne odsele, putem intervencije organa Republike Srpske - navodi se u dokumentu koji je objavio portal Istraga.ba. 

Ukoliko Dodikovi i SNSD-ovi naumi naiđu na osporavanje "Republika Srpska će aktivirati pravo naroda na samoopredjeljenje". 

Nikakvo "pravo na samoopredjeljenje" ne postoji, ali nije postojalo pravo ni na referendume, usvajanje Zakona o lijekovima u Narodnoj skupštini RS-a, pa ih je Dodik sproveo u djelo. 

VEZANI TEKST - Dodik: Povlačimo saglasnost za OSBiH, VSTV, UIO..., bit će sve završeno najkasnije za 180 dana

 

Za sve to vrijeme poruke koje dolaze od predstavnika međunarodne zajednice je da se na Dodikove poteze ne treba obazirati, ne treba regirati i da će Dodik, a vjerovatno i RS, trpiti sankcije.

Kakav je bio efekat dosadašnjih američkih sankcija na Milorada Dodika? Da li je ustuknuo pred njima i redefinirao političke ciljeve? Naprotiv, Dodik je iz godine u godinu odlazio korak dalje i sad smo tu pred vratima novih, ne samo blokada države, nego mogućih oružanih sukoba. Za to vrijeme, nove sankcije, kakve-takve, još nisu ni na pomolu. Bar one američke, od tromog EU-a je teško konkretno šta očekivati.

Oni koji igraju ključnu ulogu i presudno mogu utjecati na (ne)ostvarivanje Dodikovih planova, čija realizacija neminovno podrazumijeva sukobe, prvenstveno su opozicione partije u RS-u i dijelovi SNSD-a koji su spremni da ne slijede slijepo Milorada Dodika. Zasad su i jedni i drugi nedovoljno jasni i glasni u porukama, prije svega građanima RS-a srpske nacionalniosti - da je cijena kaše koju je Dodik zakuhao previsoka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.