open-navfaktor-logo
search
Razgovori
Dodik i Konaković u Banjoj Luci o istočnoj i južnoj konekciji, donaciji helikoptera: Nema uvjetovanja
Predsjednik RS-a Milorad Dodik i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarali su danas u Banjoj Luci o istočnoj i južnoj interkonekciji za izgradnju gasovoda u BiH, a najavljeno je da će se to brzo naći na sjednici Vijeća ministara BiH, najvjerovatnije već na narednoj.
05.05.2023. u 12:22
get url
text

Dodik je poručio da RS nikada nije pravila problem za južnu interkonekciju, te da su spremni da za to glasaju čim dođe na dnevni red. Istakao je i da ne treba da postoji uvjetovanje sa istočnom interkonekcijom, a za koju se zalaže RS.

- Spremni smo da glasamo za to čim dođe na dnevni red Vijeća ministara BiH. Postoji određen stepen nesaglasnosti bošnjačke i hrvatske strane, ne može se to pitanje uvjetovati istočnom interkonekcijom. Ne treba da postoji uvjetovanje bilo koje vrste – rekao je Dodik.

Poručio je da je RS zainteresovan i za projekat Buk Bijela i aerodrom u Trebinju i da nema ništa protiv da se ide u modernizaciju aerodroma u Bihaću. Istakao je i da je razgovarano o donaciji SAD-a defanzivnih helikoptera, a koji će biti raspoređeni u cijeloj BiH.

- Želimo da se upoznamo sa detaljima. Nemamo problem da razgovaramo na tu temu – dodao je Dodik.

Kada je u pitanju "14 prioriteta", Dodik je kazao da je spreman da razgovara o tome, ali u paketu.

- Ne sviđa nam se da neko izvlači određene prioritete i nama nameće da mi radimo njihov dnevni red, a to radi EU – kazao je.

Poručio je i da su se saglasili oko toga da "EU nije stimulativan za održavanje volje BiH za evropskim putem".

Sagovornici su podsjetili da su posljednjih dana postojali u javnosti određeni nesporazumi između njih.

- Bez obzira na neke izlete koje ponekada imamo ministar, pa i ja, koji se u javnom diskursu tumače na ovaj ili onaj način, imamo dosta razloga i ujednačen pristup kako bi trebalo da se kreće. Rješavati ono što možemo, ono što ne možemo da čeka neko drugo vrijeme – rekao je Dodik.

Konaković je poručio da nema problema da se projekti u BiH na svakom nivou rješavaju.

- Bez obzira na razlike između nas i neslaganje i oko suštinskih pitanja, postoje ona oko kojih se možemo dogovarati bez uvjetovanja. Nijedna tema nije eliminatorna, došli smo do tehničkih pitanja oko nekih projekata – kazao je Konaković.

Dodao je da je danas 100 dana Vijeća ministara BiH i da su to "neuporedivih 100 dana u odnosu na procese prije", koji nisu funkcionisali zbog političkih podmetanja i blokada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.