open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SNSD-a
Dodik nakon sastanka sa Borrellom: Prenijet ću NSRS da traže da ne formiramo VSTS, agenciju za lijekove..
Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik obratio se novinarima nakon sastanka s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.
16.03.2022. u 14:56
get url
text

Osvrnuo se na zahtjev oko ustavne reforme koji je Borrell spominjao na sastanku, a novinarima potvrdio Bakir Izetbegović, te kazao kako je RS davno zaključio priče vezane za izbor člana Predsjedništva BiH.

- Sve ide u skladu sa Ustavom i neposredno. Mrcvarimo se ovdje mnogo vremena oko toga – kazao je.

On je zatim istakao da je zahvalan što je Borrell ovdje, te da je bio vrlo korektan.

- Izetbegović iz svog nekog razloga nastoji da homogenizuje politiku i svali sve na Republiku Srpsku i Milorada Dodika – dodao je Dodik, te se vratio na razgovor sa Borrellom:

- Jasno je rekao šta očekuje. Nema ubrzanog puta BiH ka EU, moraju se poštivati standardi. To je apsolutno jasno svakome.

Osvrnuo se zatim na poređenje Bosne i Hercegovine sa Ukrajinom.

- To je neuporedivo. Ovdje je bio građanski rat. Ja, naravno, žalim sva stradanja. Mi podržavamo teritorijalni integritet svih zemalja. Želimo da rat što prije prestane. Mislim da je rat nastao jer su mnogo podsticali Ukrajinu da postane članica NATO-a a nisu mogli to da ispune – rekao je Dodik.

Što se tiče utjecaja rata, Dodik kaže, kako treba da se usmjerimo ka pitanjima ekonomske prirode.

Dodao je da je Borrell od njega tražio da državne institucije funkcioniraju. Dodik je podsjetio da je danas sjednica Doma naroda Parlamenta BiH što govori da te institucije rade, ali naglasio da "Srbi neće glasati onako kako neko očekuje".

Dodao je da Borrell očekuje da se ne izglasavaju zakoni o VSTV-u i agenciji za lijekove, što će, kako je rekao, prenijeti Narodnoj skupštini RS-a.

Dodik tvrdi i da na sastanku nije rečeno da će RS ostati bez evropskih fondova.

- Mi ne mislimo da smo predmet ni da treba da budemo predmet sankcija. EU plasira sredstva BiH, ako ih obustavi može to biti samo prema BiH. Ako ih obustavi samo RS-u, time je doprinijela podjeli BiH. Mi ne mislimo da trebamo biti predmet sankcija - zaključio je on.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.