- SAD misle da na ovaj način mogu disciplinovati svakoga ko ne misli kao oni - izjavio je Dodik.

Dodik je uvrštavanje predsjednika Vlade RS-a Radovana Viškovića, predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović i ministra pravde Miloša Bukejlovića na crnu listu SAD-a ocijenio "nepotrebnim".

- Sankcije pokazuju i nemoć velike globalne sile kao što su SAD. Bez obzira na sve oni žele da sankcionišu ovaj narod jer mi smo predstavnici naroda. Oni žele da promijene nas, da dođu neki koji će šutjeti, klimati glavom i odobravati - poručio je Dodik, prenosi RTRS.

Naglasio je da "Republika Srpska neće odustati od svoje politike".

Također je istaknuo kako "nisu zabrinuti zbog ovih sankcija".

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) uveo je sankcije za četiri zvaničnika iz bh. entiteta Republika Srpska zbog neustavnih i antidejtonskih akcija.

Sankcije su uvedene Nenadu Stevandiću, Radovanu Viškoviću, Željki Cvijanović i Milošu Bukejloviću.

- Ovi lideri su direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona o Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda BiH (KS BiH) proglašava neprimjenjivim u RS-u, čime se opstruira i prijeti implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma (DPA). Upravo ova akcija ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško stečeni mir utemeljen na Dejtonskom mirovnom sporazumu - navedeno je u saopćenju Ministarstva finansija SAD-a.