open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Dodik: Nećemo poštovati odluku USK, nastavit ćemo im prebacivati migrante, jer oni tako žele
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska neće poštovati odluku vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) o zabrani prevoza migranata u ovaj kanton.
20.08.2020. u 15:08
get url
text

- Migranti koji prolaze kroz teritoriju Republike Srpske bit će dovezeni do krajnje tačke (na granicu sa USK) i tu će im biti rečeno da im je tamo put- rekao je Dodik.

Operativna grupa USK-a jučer je donijela odluku o zabrani prevoza migranata u taj kanton i unutar njega, jer sedmično, oko 300 migranata ulazi iz Republike Srpske,

- Politika Republike Srpske po pitanju migranata je poznata. Evidentiranjem putem dojave građana policiji zna se gdje se oni nalaze i kojim rutama se kreću. Migranti se ne mogu slobodno kretati kroz teritoriju Republike Srpske i, usput, činiti eventualno krivična djela i vršiti pritisak na stanovništvo- istakao je Dodik za N1 televiziju.

On je pojasnio da su preduzete određene mjere u okviru kojih se migranti iz Bijeljine prevoze na mjesto koje žele, a to je najčešće Unsko-sanski kanton.

- Ja razumijem ljude u Unsko-sanskom kantonu, ali nećemo prestati sa praksom da migrante okupimo i prebacimo gdje žele izvan Republike Srpske, ali kod nas neće biti sabirnih centara-  poručio je Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.