open-navfaktor-logo
search
Namjerno negira genocid
Dodik ponovo o secesiji RS-a: Približava se vrijeme kada ćemo mi donositi svoje odluke; prekidamo saradnju s NATO-om
Predsjednik entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović danas su održali konferenciju za novinare u Banjoj Luci, tokom koje je ponovo bilo riječi o idejama o nezavisnosti RS-a, kao i funkcioniranju vlasti na državnom nivou, prije svega vanjskoj politici.
11.04.2023. u 15:28
get url
text

- Približava se vrijeme kada ćemo mi donositi svoje odluke, one su uvijek iznuđene, moranje da se to uradi – rekao je Dodik i ponovo podvukao da "imovina pripada RS-u".

- Mi nikome ništa ne otimamo, mi smo stvorili RS i imovina je pripala njoj, to je propisao Ustav i Dejtonski sporazum. Ni na jednu odluku međunarodnog faktora nećemo pristati, OHR-a, koji je lažan i odmah ćemo proizvesti našu reakciju na to. Kada uzmete u zadnje vrijeme, vidjet ćete da je to stalno reakcija koju mi moramo da pokažemo na akciju međunarodnog i muslimanskog faktora. Neki kažu "dosta nam je Dodika koji kaže bit će nezavisna". Mnogi narodi su se za svoju nezavisnost borili decenijama. Ponoviću još to hiljadu puta, volio bih da se to desi u mom političkom životu. Nema opstanka srpskog naroda ako se RS ne formira kao samostalna država, a u okviru BiH smo mi izgubljeni kao narod – kazao je Dodik.

Govoreći o predmetima koji su otvoreni protiv njega zbog negiranja genocida, Dodik je kazao da ne izbjegava procesuiranje.

- Ja to i radim da budem procesuiran, okej? Ja to smatram dijelom svog političkog rada. Kako da se nešto desilo, a braniš nekome da ima svoj stav o tome, to nema nigdje na svijetu - kazao je Dodik.

Zatim je još jednom kazao kako "nije bio genocid u Srebrenici".

VEZANI TEKST - Kajganić ne smije reagirati, Dodik ponovo čini krivično djelo: Nije bio genocid u Srebrenici, kaznite me

- Nije bio genocid u Srebrenici, ne prihvatamo tu kvalifikaciju. Spreman sam da se pojavim na svakom sudu. Ja to veoma svjesno govorim i na bazi onoga što sam čitao i bazi onoga što su stručnjaci ovdje napisali, čitav jedna zbornik. Incko nije imao pravo da nametne taj zakon, koji je rekao ići ćeš u zatvor. Dakle, nije bio genocid u Srebrenici, izvolite procesuirajte me. Ja ne smijem da dozvolim da ovaj narod bude ušutkan i da mu se namjeste netačne kvalifikacije. Ako je iko kroz historiju stradao od genocida, onda je to srpski narod – rekao je Dodik.

Ponovo je komentarisao reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića, govoreći da "lamentira nad položajem Bošnjaka i teškom sudbinom SDA".

Još jednom je ponovio da se RS protivi članstvu u NATO-u, kao i da će svi predstavnici iz RS-a biti obavezani da prekinu svaki kontakt i saradnju sa NATO-om, kao i da se prekidaju sve vojne vježbe u BiH dok traje rat u Ukrajini.

- Prekinut ćemo svaku saradnju sa NATO-om. Svi naši predstavnici više neće raditi na tom pitanju, od zamjenika ministra u Vijeću ministara do ministara u Vladi RS do svih operativaca zaključno sa komisijom u kojoj sjedi dio Srba. Mi ne možemo da budemo članica NATO saveza i ne želimo da se svrstavamo ni na jednu stranu – kazao je Dodik.

Dodik je danas izjavio da RS nema problema sa isplatom svojih obaveza i da ima dovoljno novca na računu da podmiri sve svoje obaveze.

Tvrdi da je opozicija izmislila "laž i spekulaciju" ne preicizrajući na šta misli, te da je RS po svemu stabilnija od FBiH.

Dodik je iznio niz ekonomskih pokazatelja u RS, te ocijenio da RS ima najnižu stopu zaduženosti ikada i da ima najmanji procenat javnog duga u regionu, kao i da ovaj entitet ima sve veći broj prijatelja u svijetu koji su spremni da je podrže.

Poručio je i da RS nije podržala uvođenje sankcija Rusiji, ali da je bilo neodgovornih ambasadora, poput Svena Alkalaja, koji je "neovlašteno otišao na sesije i pridruživao se i govorio da BiH to podržava".

Kazao je da neki u RS-u o tom pitanju više vjeruju Briselu nego zvaničnim organima u RS-u, aludirajući na današnju press konferenciju predsjednika PDP-a Branislava Borenovića koji je danas izjavio da je dobio takvu potvrdu od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella.

VEZANI TEKST - Borenović: Milorad Dodik laže, Borell mi je jasno odgovorio da se BiH pridružila svim sankcijama Rusiji

- Opoziciona struktura ima svoje brige, koje nisu male, a nismo im mi to nametnuli i ne želimo da se bavimo njima. Uporno pokušavaju da pobjegnu od raskola i propasti tako što će izbaciti neku laž da je mi onda komnentarišemo, to se neće desiti – objasnio je.

Cvijanović je također bila kategorična da "BiH nije uvela sankcije Rusiji".

Dodik je na svoj način slikovito objasnio poziciju BiH u međunarodnim okvirima, ocijenivši da je BiH za EU "daleki prljavi rođak" i da ne dobija ništa zauzvrat.

Govoreći o funkcionisanju institucija BiH, Cvijanović je kazala da se još uvijek nije došlo u situaciiju da se deblokiraju projekti koji su bili prioritet za koaliciju formiranu na državnom nivou i da se nije ušlo u fazu "gotovosti".

Dodala je i da nije se odstupilo od "starih nakaradnih praksi".

- Bez obzira što imamo različite stavove u Predsjedništvu BiH, instrukcije iz Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP) bivaju drugačije. Ponavljam da vanjska politika podrazumijeva mogućnost veta i tada je neophodan angažman NSRS-a i koristit ću taj mehanizam, ali ovdje postoji problem i odnosi se na pitanja koja ne dolaze na sjednice, nego se prikupljaju mišljenja tri kabineta. MVP je dužan da, kada ima pozitivan stav sva tri kabineta, ide pozitivan stav iz MVP-a ka misijama, a isto tako kad je negativan, ali kada imamo različite stavove, MVP mora da pošalje instrukciju "uzrdžan" – rekla je danas Cvijanović.

Istakla je da će insistirati da se tako radi, "makar se ponovo vratili u zaleđen stav".

- Neću to više tolerisati. Ovo je još jedan način da pošaljem poruku da ćemo okrenuti drugi list ukoliko se ova praksa nastavi – rekla je Cvijanović

Zahtijeva od MVP-a da poštuje ustavne nadležnosti i da se ponaša "kao pomoćni organ Predsjedništva BiH", da se ne bi kvarili aranžmani na osnovu koje je formirana vlast u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.