open-navfaktor-logo
search
Prašina u oči
Dodik pred izbore obećava po 100 KM, a korisnije sniženje PDV-a i akciza SNSD ostavlja po strani
Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najavio je da će penzionerima, mladim i borcima u RS-u biti isplaćeno po 100 KM, a novac, 50 miliona KM, bit će osiguran iz budžeta. 
18.05.2022. u 07:48
get url
text

Naravno, Dodik tvrdi da je to pomoć, dok opozicija jasno detektuje da je riječ o transparentnoj kupovini glasova pred izbore koji su zakazani za 2. oktobar.

Kolika je zaista briga Dodika i SNSD-a za građane pokazuje to što su, uz podršku partnera iz HDZ-a, osigurali da Bosna i Hercegovina još nije snizila porez na dodanu vrijednost na osnovne životne potrepštine niti ukinula akcize na naftu. Sve ide ka tome da od ovoga ni neće biti ništa.

VEZANI TEKST - Delegatima Doma naroda BiH nije hitno ni ukidanje akciza na naftu, sve ostavljeno za neki idući put

Da bi korist od sniženja PDV-a i ukidanja akciza bila višestruko veća od ovih 100 KM i obuhvatila bi daleko veći broj građana, istakao je i ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

- Međutim, političari vole da budu predmet obožavanja svojih građana, ne razumijući da je to kupovina glasova na kratak rok – dodao je Pavlović.

Kazao je da bi ukidanje akciza na naftu i sniženje stope PDV-a na osnovne potrepštine zasigurno pomoglo, da su neke države to i uradile i da sve zemlje gledaju kako da ne povećaju javne troškove, a da se sredstva vrate građanima.

- Ovdje nikoga nije briga za građane, od predsjednika stranaka do ljudi koji žive u sigurnom okruženju u Parlamentu BiH – dodao je Pavlović.

Dodik je, najavljujući ovih po 100 KM, kojim često kiti harmonikaše, kazao da je namjera "da se penzionerima osigura i pomogne za plaćanje zimnice i računa, a mladima koji se školuju ili studiraju, pomogne da nabave nove udžbenike ili za bilo šta što je njima potrebno".

Pavlović cijeni da je 100 KM penzionerima značajna pomoć, da li za zimnicu ili da plate zaostale račune za struju, da je to činio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i nije van pameti da se tako dio više prikupljenih poreza vrati građanima.

VEZANI TEKST - Dodik: Po 100 KM mladima, penzionerima i borcima u RS-u

No svi građani znaju šta je nekada bilo 100 KM, a šta to znači danas i s koliko artikala izađu iz prodavnice za 100 KM, pa je pitanje može li taj iznos pokriti zimnicu i jedne režije ili pak knjige neophodne studentu.

Uporedo s tim Dodik je najavio je da će od naredne sjednice Narodne skupštine RS-a biti donesena odluka da se sudijama i tužiocima omogući povećanje plaća za deset posto. Sada osnovna mjesečna plaća sudija i tužilaca, u kojoj su sadržani porez na dohodak i doprinosi, iznosi od 4.000 KM do 7.400 KM, prema aktuelnom zakonu. 

Stoga i ne čude neki komentari da je trebalo zamijeniti, pa penzionerima dati deset posto veću penziju, a sudijama i tužiocima po 100 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.