open-navfaktor-logo
search
Ne odustaje
Dodik: Razuman rok je godinu, dvije... Ja ću predložiti referendum o statusu RS-a
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je, na završetku svog uvodnog obraćanja na posebnoj sjednici  NSRS-a, ponovo govorio o referendumu.
10.03.2021. u 14:19
get url
text

On je najavio da će se intenzivirati pritisci na RS, tražiti "pukotine", i pokušati sa sankcijama, a naglasio je da se on "sankcija ne boji".

- Tražim ovdje snagu i da imam Narodnu skupštinu RS-a i da joj vratim dignitet. Ne želim ništa loše Bošnjacima, pozivam ih na suživot. Već 26 godina nam govore da smo mi genocidan narod i da RS ne treba postojati i onda kaže morate biti tu. Nećemo da budemo tu. Razuman period je godinu, dvije... Ako ne bude, ja ću doći ovdje i ja predlažem akt o referendumu o statusu RS-a. Briga me šta će ko reći, taman to bio moj posljednji politički čin. A to ćemo uraditi onda kada gospoda sa desne strane (opozicija, op. a.) bude glasala za to. A vi recite: "Dodik je poludio, morali smo to da uradimo" - kazao je Dodik.

On je danas u Narodnoj skupštini RS-a izjavio da se često susreće sa državnicima, pa i onima koji imaju značajnu ulogu u BiH, te da je nedavno imao susret sa jednim zvaničnikom koji mu se "prvi put desio".

- Tražio je da se isključi snimanje i da to ne ulazi u zapisnik i rekao: "Sve strukture EU-a smatraju da BiH ne funkcioniše. Došao sam u ime jedne značajne grupe da vas pitam možete li se vi ovdje mirno razići". Prvi put mi se desilo da mi neko to kaže: "Ljudi, ovdje ne ide" - kazao je Dodik.

Još jednom je govorio o mogućnosti aktiviranja mehanizma za pravo naroda na opredjeljenje, a koji je, objasnio je Dodik, dat RS-u i sastavni je dio Ustava.

Predlagao je i izmjene Izbornog zakona BiH.

- Ja sam za to da uvedemo da nećemo ići na izbore dok se ne utvrdi da mandat pripada političkoj stranci. To je najbolji način, pa onaj ko izađe iz stranke da ulazi sljedeći sa stranačke liste. Ja sam za to, a ne da se, kako se priča po kuloarima, trguje ili ne trguje... - rekao je Dodik.

Izjavio je i da je RS država.

- RS je država. Ako mi to ovdje ne shvatimo, niko nam to neće dati. Država se uvijek brani, na svakom mjestu i svakom pitanju. To nije komforno. O tome moramo imati jedinstvo - naglasio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.