open-navfaktor-logo
search
"Interes RS-a"
Dodik se obrušio na OSBiH, Sud i Tužilaštvo, prihvatljiva samo EU
On je tokom svog govora naveo i da neće odustati od "redefinisanja Suda i Tužilaštva BiH, dvije neustavne pravosudne institucije, nametnute od strane visokog predstavnika".
19.11.2018. u 17:22
get url
text
Milorad Dodik

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je nakon, kako je on to nazvao "polaganja zakletve" u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS poručio da on "ostaje u RS i nikud ne ide".

-Idem samo da odradim još jedan važan posao za RS. Kandidovao sam se da svoje znanje, iskustvo, energiju i patriotizam stvavim u funkciju jačanja RS i našeg naroda – kazao je Dodik.

Rekao je da će njegov glas u Predsjedništvu BiH biti jak koliko i stav skupštine RS.

-Moji politički stavovi i konkretne aktivnosti u Predsjedništvu bit će direktan plod konsultacija sa instutucijama RS-a. Zato sam i smatrao da zakletvu o svojoj odgovornosti za rad u Predsjedništvu BiH treba da položim ovdje, pred izabranim predstavnicma naroda koji živi u RS-u – dodao je Dodik.

Dodik je poručio da ono što nije interes RS, "neće moći biti ni interes BiH".

-Ukoliko na tom stavu ne budem mogao da istrajem sam, zbog mogućnosti preglasavanja, neću se libiti da za taj stav tražim upravo vaše izjašnjavanje.  Sa pozicije srpskog člana Predsjendištva nisam spreman da usporim, zaustavim ili osporim bilo koji razvojni projekat u Federaciji BiH, ali isto tako neću dopustiti da druga dva člana Predsjedništva ni u kom smislu zaustave RS – kazao je Dodik.

On je istakao da "ukoliko ima neko u BiH ko smatra da ona treba da preživi, onda taj neko mora da zna da je to nemoguće sa međunarodnom upravom ovdje".

Još jednom je kritikovao rad visokog predstavnika, istakao da će se zalagati za njegov odlazak iz BiH, ali i Ustavni sud BiH.

-Stoga ću u naredne četiri godine učini sve da se narodima u BiH vrati sudska vlast, koju su uzurpirali stranci u Ustavnom sudu BiH – rekao je Dodik.

On je tokom svog govora naveo i da neće odustati od "redefinisanja Suda i Tužilaštva BiH, dvije neustavne pravosudne institucije, nametnute od strane visokog predstavnika".

-Pozivam Vijeće Evropske unije da BiH dodijeli status kandidata za članstvo u EU. Smatram da bi taj korak osnažio već posustali evrooptimizam, a narode i političke elite u BiH ohrabrio da nastavimo sa prilagođavanjem i usaglašavanjem našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU. RS ostaje posvećena evropskim integracijama i to je za mene kao člana Predsjedništva jasan stav na kojem treba da radim. Ono što je takođe postalo jasno jeste da i sama EU doživljava transformaciju potresena najprije ekonomskom, a sada i migranstkom krizom. Broj država koje su za proširenje unije se smanjuje, EU se bavi svojim problemima. Mi takođe moramo biti svjesni i tih činjenica, i u svjetlu tih saznanja tražiti i alternativne partnere – dodao je Dodik.

Podsjetio je da je Narodna skupština RS-a u prošlom sazivu izglasala Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, te poručio da je to ključni dokument iz kojeg će da crpi i svoj stav o pristupanju BiH NATO-u.

Govorio je i o tome da su Oružane snage BiH "skupa i bespotrebna institucija, o kojoj bi vrijedilo ponovo raspravljati".

-Predložit ću ili da se BiH demilitarizuje ili da za početak značajno smanji troškove za Oružane snage, čiji troškovi čine četvrtinu ukupnog budžeta BiH. Pomenuto prilagođavanje potrebama podrazumijeva svođenje vojske na dva roda, tj. na učešće u mirovnim operacijama i na protokolarne obaveze. Ostale aktivnosti Oružanih snaga treba prevesti u civilne strukture. Demilitarizacijom BiH oslobodila bi se značajna količina novca koji se može uložiti na daleko bolji i svrsishodniji način. Vjerujem da su politike rata i sukoba daleko iza nas i da se svi zajedno trebamo okrenuti pitanjima koja naše narode primarno zanimaju. A to je bolji životni standard. Ulaganje u Oružane snage BiH sigurno nije nešto od čega bi narodi u BiH živjeli bolje – rekao je Dodik.

Govorio je i o  odnosu RS i Srbije.

- Mi sa Srbijom imamo bratski ugovor. Srbija je naš oslonac, naš stariji brat i podrška u svakom smislu. Ono što bude zavisilo od mene kao srpskog člana, a odnosiće se na Srbiju, unaprijed poručujem da se moj stav po tom pitanju neće razlikovati od stava Srbije. Ovo ne želim da bilo ko shvati kao ultimatum – naglasio je Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.