Najavio je promjenu zakona koji se tiče kažnjavanja onih koji ne postupaju po usvojenim mjerama.

- Insistiram na tome da se formira posebno odjeljenje tužilaštva i suda, koje će biti proglašeno uredbom sa zakonskom snagom, kako bismo reagovali na kršenje mjera. Do sada je sve to bilo upućeno u redovne procedure i tu imamo probleme, jer ne može Vlada ili ja nikoga kažnjavati, to mora sud, a nismo naišli na pravu reakciju sudova i tužilaca. Vjerovatno će se ići u formiranje jednog takvog odjeljenja – pojasnio je on.

Dodik kaže da će se određene uredbe odnositi i na oblast poljoprivrede.

- Moramo donijeti uredbe sa zakonskom snagom koje idu kao podrška usvojenim mjerama. To podrazumijeva i mogućnost plaćanja doprinosa, jer u zakonu ta mogućnost ne postoji, posebno ne za privatni sektor - rekao je on.

Bit će razmotrene i mogućnosti prolongiranja poreskih obaveza, ali, napominje, one neće biti otpisane.

Dodik je kritikovao Centralnu banku BiH, jer, kako je ustvrdio, ne odgovara na izazove u kojima se nalazi BiH usljed koronavirusa, jer ne dozvoljava korištenje deviznih rezervi u vrijednosti od 850 miliona maraka iznad iznosa štampanih konvertibilnih maraka, niti da se smanji obavezna rezerva banaka sa 10 na pet posto.

Naveo je i da je RS zahvalan za pomoć Srbije u medicinskoj opremi neophodnoj u vrijeme koronavirusa, kao i građanima koji se pridržavaju propisanih mjera, što, kaže, već daje određene reuzultate, iako se to mora nastaviti.

- RS očekuje još pomoći u medicinskoj opremi sredstvima iz Srbije. U ovom trenutku očekuje se 10.000 testova iz Kine te 30 respiratora koji su ranije plaćeni, dva miliona maski, 50.000 zaštitnih odijela – rekao je Dodik i naveo da je RS u postupku nabavke još oko 200 respiratora, 10 je dobila iz Srbije, očekuje pomoć iz EU-a i nabavit će i drugo što je neophodno za rad medicinara.

Pozvao je poslodavce u RS-u da ne otpuštaju radnike te istakao da je neophodno sačuvati privrednu aktivnost i da će biti preduzete mjere u tom pogledu.

- Cijenimo da je šteta koja će nastati od koronavirusa u privredi, od 750-850 miliona KM, što nije konačna cifra, veća nego što bi bili troškovi zaduživanja i zato pokušavamo da nađemo što je više moguće novca – rekao je Dodik i naveo da očekuje da će od prodaje obveznica RS-a biti osiguran iznos od 250 miliona, zatim tranše od MMF-a te da se nađu rezerve i u entitetskom budžetu, iz dobiti "Elektroprivrede RS-a", a kako bi se oko 500 miliona usmjerilo za pomoć privredi i radnicima.