Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali kroz Parlament BiH, Dodik je rekao da ne može da se načudi tim riječima.

- Zar on misli da je moglo tako da mi to već ne bi uradili? Bošnjaci ne žele da pregovaraju niti razgovaraju ni o jednoj nadležnosti koja im je data nakon što su je oteli od Republike Srpske. Zar famozni strukturalni dijalog o pravosuđu nije pokazao da oni ne žele da razgovaraju ni o manjem od toga. Mi smo bili spremni da legalizujemo Sud i Tužilaštvo BiH, ali da im se jasno propišu nadležnosti koje ne bi zadirale u entitetske. Ni to nije moglo. Sa kim onda da razgovaramo i o čemu? Mislim da je za sve u BiH najbolje da se vratimo kako se zna reći na fabrička podešavanja - naglasio je Dodik.

On je rekao da mora podsjetiti sve da je rat 1995. godine završen tako što je Republika Srpska odustala od nezavisnosti, ali i tako što joj je Ustav, odnosno Aneks 4 dao dovoljno jaku autonomiju da se kaže "u redu, potpisujemo".

- Međutim, od 1995. do 2021. godine imamo u kontinuitetu brutalnu otimačinu nadležnosti, koja nikada ne bi bila provedena u redovnoj proceduri, u Parlamentu kako govori Mirko Šarović. Da su Srbima 1995. rekli ovo je novo ustrojstvo BiH i ponudili nam ovo što imamo danas, rat ne bi bio završen, niti bi potpisali taj sporazum. Sve pod izgovorom funkcionalnosti mi smo gubili jednu po jednu nadležnost. I šta imamo danas? Јe li BiH funkcionalnija? Zašto nije kada ste nam uporno govorili ako ovo bude na zajedničkom nivou brže ćete se kretati ka EU. Јesmo li se brže kretali? Nismo - konstatovao je Dodik