open-navfaktor-logo
search
Novi diplomatski skandal
Dodik traži da se Biseri Turković onemogući govor na sjednici Vijeća sigurnosti
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo ambasadoru Estonije, koja predsjedava u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, navodeći da ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nema ovlaštenje da se obrati na sjednici ovog tijela UN-a, gdje će jedna od tema biti ostavka Valentina Inzka.
28.06.2021. u 22:21
get url
text

- Poučeni ranijim iskustvima u vezi sa ponašanjem ministra Bisere Turković, a na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iz predostrožnosti je obavijestio ambasadora Estonije u UN Svena Jirgensona da Turković nema ovlaštenje da govori na predstojećoj sjednici - rekli su za Glas Srpske iz Kabineta Milorada Dodika.

Naveli su da je u pismu naglašeno da je razlog za izostajanje saglasnosti "jednostrani, politički nekorektan i maliciozan sadržaj izlaganja, te da u vezi sa imenovanjem visokog predstavnika za BiH nema konsenzusa svih strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma".

VEZANI TEKST - Dodik naredio da srpski kadar u diplomatskim misijama ne postupa po instrukcijama nikoga iz BiH

- Svaki stav koji govori suprotno jeste neistina. Zanemarivanje ove činjenice i uporno favorizovanje jedne političke i etničke strukture, gura BiH u novu nestabilnost za koju će odgovornost snositi upravo oni koji zanemaruju da je BiH sastavljena iz dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je za svaku odluku, svako obraćanje na međunarodnim skupovima potrebna saglasnost svih.

Kada ova saglasnost izostane, a ovakva pisma upozorenja se ignorišu, tada govorimo o lažnom i nelegitimnom predstavljanju čiji je cilj dezavuisanje uvaženog skupa i širenje dezinformacija koje ne odgovaraju stvarnim procesima u BiH - naveo je Dodik u pismu.

Napisao je i da je odgovornost na Turković jer pokušava osigurati poziv za obraćanje.

Dodik je u pismu pozvao ambasador Estonije da zaustavi "političku i diplomatsku zloupotrebu pozicije ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine".

VEZANI TEKST - Incident pred Vijećem sigurnosti: Dodik brani obraćanje Alkalaju, Džaferović i Komšić dopuštaju

U Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva rečeno je da je Milorad Dodik već uputio pisma ministrima vanjskih poslova čije države su članice Vijeća sigurnosti UN-a i Vijeća za provedbu mira u kojem ih je "upoznao" o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji propisuje procedure za imenovanje visokog predstavnika.

Također, u pismu je "jasno i nedvosmisleno navedeno da je Vijeće sigurnosti UN-a jedino ovlašteno tijelo da donese relevantnu rezoluciju o mogućem imenovanju visokog predstavnika, pod uslovom da su se strane potpisnice usaglasile u vezi sa tim".

- Uzimajući sve u obzir, koristim priliku da vas pozovem da djelujete odgovorno u skladu sa svojim ovlaštenjima kako bi doprinijeli vladavini prava i punom poštovanju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - napisao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.