Radi se o specijalnom vozilu namijenjenom za održavanje meteorološkog sistema za osmatranje na lokaciji Jedinica prilazne aerodromske kontrole leta Sarajevo, a ministru komunikacija i prometa BiH Vojinu Mitroviću (SNSD) u ime Vlade Japana vozilo je simbolično predao ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto.

Izražavajući zahvalnost ambasadoru i Vladi Japana, ministar Mitrović je podsjetio da je tokom 2018. realizovan dio granta pomoći u vidu donacije meteorološke opreme (model AMOS 5100), koji se sastoji od dvije automatske meteorološke stanice sa sistemom za osmatranje vremena, instalirane na dvije lokacije - Međunarodnom aerodromu Sarajevo i na Bukoviku, u blizini Sarajeva.

- Ukupna vrijednost meteorološke opreme, uključujući obuku osoblja i rezervne meteorološke senzore automatske meteorološke stanice, iznosila je oko 362.000 KM.

Danas se radi o primopredaji drugog dijela preostalih sredstava granta pomoći, kada je riječ o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju, u vidu donacije specijalnog namjenskog vozila, ukupne vrijednosti oko 256.000 KM (uključujući i rezervne dijelove), čija je namjena preventivno i korektivno održavanje instalirane meteorološke opreme, kao i za ostale potrebe operativnih službi kontrole letenja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Dakle, kada se radi o BHANSA-i, ukupna vrijednost donirane meteorološke opreme i specijalnog namjenskog vozila je oko 618.000 KM - istakao je Mitrović.

Vlada Japana, kako je kazao ambasador Sakamoto, donira ovo vozilo za održavanje kao pomoć aktivnostima BHANSA-e u omogućavanju povezivanja i sigurnosti transporta zračnim putem čime se ujedno pomaže ekonomskim aktivnostima i mobilnosti građana.

- Japan pridaje veliki značaj povezivanju u skladu sa incijativom o saradnji za zapadni Balkan. Činjenica je da je povezivanje glavni most koji povezuje ljude, društva, privrede i zemlje u budućnosti... Želja mi je da se ovo vozilo koristi u BiH i bude pamćeno dugo vremena kao jedan od simbola dobrih bilateralnih odnosa između naše dvije zemlje - naveo je japanski ambasador.

Ministar Mitrović je uime Vijeća ministara BiH vozilo predao direktoru BHANSA-e Davorinu Primorcu koji je kazao da su država Japan i njen narod istinski prijatelji BiH i uvijek spremni da pruže pomoć.

- Ovo vozilo posljednji je dio velike donacije Japana u okviru granta pomoći između Vlade Japana i Vijeća ministra BiH iz 2014. godine kojim je osigurana nabavka važnog dijela meteorološkog sustava za odvijanje zračnog prometa - kazao je Primorac dodajući da se na ovaj način doprinosi podizanju nivoa njihovih cjelokupnih usluga, posebno meteoroloških na još viši nivo.