open-navfaktor-logo
search
Mir, mir, mir...
Dogovorili su se, korida u Čevljanovićima će biti održana
Očekuje se više hiljada posjetilaca. Korida je u interesu svih građana ovog područja pa i općine Ilijaš da se manifestacija održi
23.07.2019. u 12:39
get url
text

Iako je bilo upitno održavanje ovogodišnje koride u Čevljanovićima, nakon dogovora organizatora sa predstavnicima mjesne zajednice, korida će ipak biti održana.

Kako je za Faktor kazao Besim Gljiva, jedan od organizatora ove manifestacije potvrdio je da će se korida održati 27. i 28. jula.

- U subotu, 27. jula, još se vrše neke pripremne aktivnosti, ali bit će sadržaja. Dok je centralna manifestacija u nedjelju, 28. jula – ističe Gljiva.

Pojedini mještani i čalnovi Savjeta mjesne zajednice Gajevi prijetili su da će onemogućiti održavanje koride ukoliko se ne ispune njihovi uvjeti. Gljiva ističe da je nakon sastanka dogovorena saradnja.

- Bilo je nekih nesuglasica između jedne grupe, odnosno predstavnika Savjeta mjesne zajednice. Oni su imali neke svoje uvjete u vezi s održavanjem, isticali su da se stvaraju velike gužve, da se ometa normalno funkcionisanje saobraćaja, da se angažuje malo veći broj redara sa područja mjesne zajednice. Ta situacija je potrajala dan ili dva, čak su najavljivali i proteste. Kada smo uvidjeli da bi moglo doći do većih nesuglasica, organizirali smo sastanak kojem je prisustvovao i načelnik Općine Ilijaš, predstavnici Savjeta MZ, predstavnici policije i predstavnici udruženja. Postigli smo dogovor da to sve ide kao što je bilo i ranije. Predstavnicima MZ smo ispunili neke zahtjeve koji su bili opravdani – ističe organizator Gljiva, dodajući da je dogovoreno i da se eventualni ostvareni prihod podijeli između Mjesne zajednice i organizatora.

Savjet MZ je također postavio nekoliko svojih članova u organizacioni odbor kako bi imali uvida u rad i cjelokupnu organizaciju.

- Očekuje se više hiljada posjetilaca. Korida je u interesu svih građana ovog područja pa i općine Ilijaš da se manifestacija održi. Ova manifestacija se održava u planinskom ambijentu na oko 50 duluma zemlje, na livadi koja bude uređena kao najmoderniji stadion na svijetu, klima je zdrava i ljudi osjete slobodu, širinu bez zabrana i sputavanja, visok je stepen ozbiljne organizacije i to su samo neki od razloga zašto se ova manifestacija posjećuje u tolikom broju. Nikada nije zabilježen niti jedan incident i sveukupan ambijent privlači posjetioce – zaključuje Gljiva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.