Ja ću ovih dana ponovo pisanim putem pozvati Vladu i resorno entitetsko ministarstvo da prestanu kršiti Ustav entiteta, te važeće zakone i da od nove školske godine dozvole bošnjačkoj djeci izučavanje bosanskog jezika i nastavu na bosanskom jeziku.

Potvrdio je to u izjavi za Faktor Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, upitan ima li ikakvih pomaka u rješavanju ovog dugogodišnjeg problema, s obzirom na to da se bliži početak nove školske godine.   

- Prema mišljenju Ustavnog suda BiH, bošnjačka djeca, baš kao i njihovi roditelji imaju pravo nazivati svoj jezik kako oni to žele. Također, prema mišljenju OSCE-a, vlasti entiteta krše međunarodno pravo sprečavajući upotrebu i izučavanje bosanskog jezika. Sve relevantne međunarodne organizacije u BiH, uključujući i Evropsku komisiju identičnog su stava po pitanju bosanskog jezika. Drugo je pitanje zašto te organizacije ne žele upotrijebiti mehanizme koji su im na raspolaganju i privoliti entitetske organe da poštuju ovo pravo i da tako omoguće bošnjačkoj djeci nastavu na bosanskom jeziku – kazao je Salkić.


Salkić: Sami ne možemo riješiti problem 

Kako potcrtava, slijedi nastavak u traženju rješenja ovog problema, koji je politički, a ne lingvistički.

- Evidentno je da ga sami ne možemo riješiti, već da trebamo širu podršku. Ta šira podrška se odnosi i na domaće, ali i međunarodne institucije i organizacije. Žalosno je da smo trenutno u situaciji da se ova diskriminacija i kršenje ljudskih prava tretira kao normalno stanje u entitetu. Umjesto rješavanja ovog problema vlasti entiteta usklađuju nastavne planove i programe sa susjednom državom Srbijom, čime se provodi obrazovna agresija na jedan dio teritorije BiH i tu nemamo adekvatne reakcije – objašnjava potpredjenik RS.

Bošnjaci u entitetskim organima, kako dodaje, mogu samo ukazivati na ove probleme, ali nemaju mehanizme da ih ospore i zaustave.

- Nažalost, takav nam je Ustav entiteta, čiji  je ključne amandmane nametnuo OHR 2002. godine – podcrtava Salkić.

Jedan od najdrastičnijih primjera kršenja prava obrazovanja na maternjem jeziku su djeca iz Konjević Polja, koja zbog toga nastavu godinama pohađaju u Edukativnom centru u Novoj Kasabi.