Nedavno je, zbog pravila za ulazak stranih državljana u SAD, izdaleka pratio Masters u kalifornijskom Indian Wellsu, a isto će činiti i od danas, kada počinje glavni dio turnira u Miamiju na Floridi.

Pobjedom Alcaraza u Kaliforniji izgubio je i mjesto na vrhu ATP liste, ali ne žali zbog odluke u vezi sa vakcinalnim statusom.

- Ne kajem se ni zbog čega. Kroz život sam naučio da te žaljenje samo sputava i ne pušta da odeš iz prošlosti. Ne želim to. Ne bih gledao predaleko u budućnost. Želim da živim u sadašnjosti i da radim za bolju budućnost -  rekao je za CNN u intervjuu 35-godišnji Beograđanin.

Dvadesetdvostruki osvajač Grand Slam turnira vratit će se na terene u Monte Carlu na prvom turniru na zemljanim terenima u sezoni, koji će se održati od 9. do 16. aprila. Da li će on biti tamo kao teniski broj jedan, zavisi od Alcarazovog nastupa u Miamiju.

Ukoliko Španac tamo odbrani prošlogodišnju titulu, ostat će na vrhu, inače će se srpska zvijezda nakon dvije sedmice vratiti na vrh ATP liste.

- Mogu samo da čestitam Alcarazu. On u potpunosti zaslužuje da se vrati na vrh liste - dodao je Đoković, koji je razočaran što ne može da igra u SAD-u ovog mjeseca, ali je to bila svjesna odluka.

- To je bila moja odluka i znao sam da mogu ostati bez nastupa u SAD-u. Ovo su trenutna pravila i nadam se da će biti drugačije za drugi dio sezone i US Open. Turnir u New Yorku je najvažniji za mene na američkom tlu - ocijenio je Srbin.

Uprkos tome što mu je od 2019. zabranjeno da igra na Mastersu u Indian Wellsu, Miamiju i Kanadi, njegov entuzijazam za tenis nije jenjavao.

- Sasvim suprotno. Entuzijastičan sam kao i uvijek, motiviran da se dokažem u ovom sportu, ali i u projektima van terena sa svojom porodicom i fondacijom. Ostati vjeran sebi i svojim uvjerenjima je za mene prioritet broj jedan -  dodao je Đoković.

Turnir u Miamiju trajat će do 2. aprila.