open-navfaktor-logo
search
Pisala i zvala
Dom zdravlja u Sarajevu vapi za pulmolozima, ali za doktoricu iz Tuzle nema mjesta već dvije godine
Redakciji Faktor obratila se 63-godišnja H. S. (puno ime i prezime poznato redakciji), ljekar porodične medicine i magistrica pulmologije, koja se već dvije godine pokušava zaposliti u Sarajevu.
09.09.2022. u 08:17
get url
text

Odluku da se zaposli u glavnom gradu Bosne i Hercegovine doktorica je, kako kaže, donijela nakon niza tekstova objavljenih proteklih mjeseci u medijima, a u kojima se stalno isticalo da fali pulmologa.

Animozitet prema onima iz drugih kantona

- Pulmologinja sam u prijevremenoj penziji iz Tuzlanskog kantona. U Libiji sam radila deset godina, ali sam se vratila prije dvije od kada kao magistrica pulmologije pokušavam raditi. Pisala sam KCUS-u, dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, ali bezuspješno. U dva navrata pisala sam i telefonom razgovarala i sa službenikom iz Službe za administrativne poslove JU Dom zdravlja KS. Prvi put direktor te zdravstvene ustanove bila je žena, a drugi put kad sam zvala rečeno mi je da se direktor promijenio i da je sada na toj poziciji muškarac. Kad sam zvala posljednji put, rečeno mi je "da im ne treba pulmologa jer su primili tri ljekara u penziji po ugovoru iz Sarajeva" - govori doktorica koja je od 1986. do 2012. radila u Banovićima, a potom otišla u Libiju.

Kao jedan od razloga što nije dobila posao H. S. navodi i to "što živi u drugom kantonu".

- Potpuno opravdano stekla sam utisak da Saralije imaju animozitet prema ljekarima iz drugih kantona, a u to sam se uvjerila u decembru prošle godine gledajući sjednicu Skupštine KS na kojoj se doktorica Sabina, prezime joj nisam zapamtila, obratila Harisu Vraniću, ministru zdravstva KS, kazavši: "Ne trebaju nam ljekari iz drugih kantona". Nevjerovatne su to riječi ako samo uzmemo u obzir koliko Domu zdravlja KS nedostaje ljekara specijalista, a najviše pulmologa, da još živimo u pandemiji, a da s druge strane specijalizacija za takvog ljekara traje pet godina i duplo više kako bi stekao iskustvo. Iako toj ustanovi fali pulmologa, ja sjedim kod kuće bez posla, ako ne računam što ponekad "uskočim" u neku privatnu kliniku kad nema ljekara jer uglavnom su sve privatne klinike u Tuzlanskom kantonu "pokupile" dobre doktore u penziji sa Klinike za plućne bolesti iz Slavinovića - naglašava H. S.

Koliko je bila dobar ljekar najbolje je upitati stanovnike Banovića koji i danas, kako kaže, imaju samo riječi hvale za nju, a direktorica ju je, dodaje, zvala "živa enciklopedija".

- Svoj posao jako volim i uvijek sam se trudila dati maksimum u radu sa svojim pacijentima. Zato me i danas moji pacijenti zaustavljaju i zahvaljuju kako sam njima i njihovim članovima porodice pomogla. Za jednog ljekara nema veće nagrade. To me je i ponukalo da se iz Tuzle ponovo vratim u Banoviće gdje živi i moja kćerka - ispričala nam je H. S.

Šta kažu u javnoj ustanovi

Dom zdravlja KS mjesecima ima problem sa nedostatkom pulmologa jer je krajem 2021. Haris Vranić, ministar zdravstva KS, u penziju poslao pet vrsnih ljekara, što je trećina od ukupnog broja specijalista koji su u tom trenutku radili u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Od tada je i počela agonija građana Kantona Sarajevo, jer su duge liste čekanja i redovi za pregled od početka 2022. stalni prizori u Pneumoftiziološkim dispanzerima.

Zanimalo nas je zašto u situaciji kada JU Dom zdravlja KS mjesecima vapi za pulmolozima, doktorica iz Tuzlanskog kantona nije mogla biti uposlena?

Arman Šarkić, glasnogovornik, kaže "kako JU Dom zdravlja KS radi u skladu sa zakonskim procedurama te da se H. S. mogla prijaviti za posao jedino putem konkursne procedure".

- Dom zdravlja je 29. marta 2022. godine raspisao javni oglas za prijem pet pulmologa, ali su se javila samo dva kandidata, od kojih jedan nije imao validnu dokumentaciju. Sistematizacija radnih mjesta jednostavno ne prepoznaje zakonsku kategoriju prijema u radni odnos po ugovoru o djelu mimo konkursne procedure - rekao je Šarkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.