open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Došao na red: Ustavni sud BiH o sporu zbog gradnje hidroelektrane na Drini mimo države
Ustavni sud Bosne i Hercegovine sutra počinje dvodnevno zasjedanje na kojem će razmatrati i zahtjev 24 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i bh. entiteta Republika Srpska zbog izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini.
14.07.2021. u 18:15
get url
text

Radi se o zajedničkom projektu Srbije i RS-a u kojem je zaobiđena država Bosna i Hercegovina i o kojem institucije BiH nisu dale stav. 

VEZANI TEKST - Kamen temeljac na Drini mimo države BiH: Zaštita će se, ako bude trebalo, tražiti i od međunarodnih institucija

Zastupnici su se Ustavnom sudu BiH obratili u decembru prošle godine zbog, kako su istakli, kršenja suvereniteta Bosne i Hercegovine. 

Uprkos tome, sredinom maja ove godine su premijer RS-a Radovan Višković i premijerka Republike Srbije Ana Brnabić položili u Foči kamen temeljac za izgradnju Hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini.

Kako nam je ranije kazao pravobranilac Bosne i Hercegovine Mlađen Mandić, RS se trebao obratiti Pravobranilaštvu BiH, ali to nije učinio, te se sada čeka odluka Ustavnog suda BiH.

Mandić je ocijenio i da su, ako se strogo tumači zakon, rijeke opće dobro i u vlasništvu su države. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.