open-navfaktor-logo
search
U subotu na Grbavici
Doživjeti stotu: Željezničar za rođendan priprema brojna iznenađenja za navijače
Fudbalski klub Željezničar ove sedmice proslavit će veliki jubilej.
13.09.2021. u 19:32
get url
text

Klub sa Grbavice za vikend slavi 100. rođendan, a "centralna proslava" bit će upriličena u subotu kada će u Dolini ćupova gostovati mostarski Velež.

VEZANI TEKST - U nedjelju u 21 sat: Navijači Želje pozivaju na proslavu stotog rođendana

Navijači Plavih su najavili spektakl za nedjelju u 21 sat, kada će biti upriličen sinhronizirani vatromet u nekoliko sarajevskih općina.

Iz kluba nisu mogli govoriti o pojedinostima vezanim za subotnju proslavu 100. rođendana, ali su najavili da se pripremaju mnogobrojna iznenađenja za navijače.

Željezničar je 17. septembra 1921. godine odigrao prvu zvaničnu utakmicu, i to protiv tada jedne od najpoznatijih fudbalskih ekipa na teritoriju BiH, ekipe Sašk Napretka, te većina ovaj datum (17. septembar 1921. godine) smatra rođendanom jednog od najboljih fudbalskih klubova u BiH.

Ideju o osnivanju Želje, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi Ludvigu Lepleu.

Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju Inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva Uprava kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inženjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti Hinko Tegzeš. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzecirz, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu - prvi grb kluba.

Ipak, tadašnje društveno-političke okolnosti nisu išle na ruku osnivanju radničkog kluba. Uprkos svemu, i te administrativne prepreke su prevladane, te je Željezničar nakon višemjesečnog čekanja na molbu za prijem u Podsavez, uz uvjet odigravanja dvije utakmice, primljen za punopravnog člana objavom u Večernjoj pošti u ponedjeljak, 19. septembra 1921. godine.

Već prva utakmica, odigrana kao uvjet za prijem, protiv najjačeg gradskog kluba u to vrijeme - SAŠK-a, bez obzira na negativni rezultat 1:5, nagovjestila je jednu prelijepu sportsku priču.

- Za tu priliku su u Zagrebu kupljene bijele majice, a na istima se izvezao točak lokomotive sa željezničkim krilima, što je bio i prvi grb na dresu Željezničara. Tim sa GRbavice je nastupio u sastavu: Stefan Cicvol, Milan Tomić, Vilim Novak, Rudolf Kefer, Milovan Adamović, Stjepan Katalinić, Ludvig Leple, Dragutin Siber, Dimitrije Dimitrijević, Ivan Krajnc i Franjo Cvelfer. U drugom dijelu su nastupili još Ivan Dunkl i Milutin Egić. Poraz od 1:5 je bio realan odraz snaga između dva još neravnopravna rivala. No, rezultat nije ni bio u prvom planu. Prvi pogodak koji je postigao Dimitrije Dimitrijević i simbolika tog dana su nešto što ostaje za sva vremena. Akteri vjerovatno nisu mogli ni pretpostaviti kakvu priču su tog dana pokrenuli.

VEZANI TEKST - Načelnik odobrio: Novo Sarajevo će da gori 19. septembra za stogodišnjicu Želje, fešta i u Centru i Starom Gradu

Već sutradan, odigrana je i druga uslovna utakmica. Poraz od 2:1 protiv Sarajevskog ŠK je značio da je Željezničar bez problema odigrao i drugu utakmice te tako ispunio posljednji uvjet za punopravno članstvo u Savezu. U ponedjeljak, 19. septembra 1921. godine, Savez je prihvatio novi klub u svoje okrilje i uvrstio ga u takmičarski kalendar Drugog razreda za sezonu 1921/1922. Od tada, lokomotiva nezaustavljivo ide već više od devet decenija - piše FK Željezničar.

Željezničar u svojim vitrinama ima 20 trofeja. Prije rata Plavi su 1972. godine postali prvaci Jugoslavije, a u bivšoj državi su tri puta osvajali Drugu ligu (1957, 1962. i 1978. godine), te jednom Prvenstvo Narodne republike BiH (1946. godine).

Od osamostaljenja Bosne i Hercegovine Željezničar je šest puta bio prvak naše zemlje (1998, 2001, 2002, 2010, 2012. i 2013. godine), a osvojio je isto toliko kupova (2000, 2001, 2003, 2011, 2012. i 2018. godine), te tri Superkupa (1998, 2000. i 2001. godine).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.