open-navfaktor-logo
search
Pojašnjenja iz KCUS-a
Dr. Granov: Ne možemo se voditi spekulacijama, kineske respiratore odobrilo tijelo EU, ne koriste se samo za ARDS
Prof. dr. Nermir Granov, šef Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), govorio je o kineskim respiratorima i spekulacijama u vezi s tim uređajima, a o čemu pojedini mediji pišu već tri dana. 
05.04.2021. u 17:12
get url
text

- Nemam ništa sa nabavkom respiratora. Kada radite na načinu da poštujete zakone, onda se morate pridržavati prava i svih pravilnika KCUS-a. Prema tome, ne možemo se voditi na osnovu spekulacija, emocija, osjećaja, već na osnovu pisanih dokumenata. Evo ovdje stoji ispred mene – zvaničan dokument Instituta za mjeriteljstvo BiH. Ovaj dokument je vama svima dostupan. Piše da proizvođač medicinskog sredstvo kao i prijavljeno tijelo EU, koje je provelo ocjenjivanje – izdalo je certifikat o usklađenosti te CE oznaku. Znači, ovaj respirator ima certifikat koji je validan na području EU - kazao je dr. Granov.

Dodao je da se u dokumentu navodi da se kineski respiratori koriste za liječenje od COVID-19 sa akutnim i ozbiljnim respiratornim simptomima.

VEZANI TEKST - Pismo izmišljeno, interna sugestija ljekara šefovima postoji: Šta o njoj kaže potpisnica dr. Lejla Vidović

- Ovo su činjenice pisane, koje mi ne možemo zanemariti. Ja ne bih komentariso odluke drugih ustanova. Mi smo u Sarajevu imali najveći pandemijski talas. U tom trenutku imamo 68 respiratora. Dolazi po sedam ljudi odjednom, popunjeni su svi respiratori. Sada ja vas pitam – da li bi iko od vas, ili bilo ko – da se nađe neko da ima respirator, koji ima sve papire da je validan, da radi i da kaže "ne, ja ga neću staviti na ovo, pa nek umre čovjek". Kako onda izaći pred porodicu tog čovjeka? To je ugrožavanje zdravlja pacijenata - kazao je Granov.

Dodao je da je dopis anesteziologa interni akt, koji je dio svakodnevne komunikacije na KCUS-u, te je dodao dan kineski respirator ACM 812 ne liječe jednu bolest pluća tzv. ARDS, ali da liječe druge.

- Imamo i rješenja na tu situaciju. Šta se ovdje desilo? Kolege su rekle da prema novim smjernicama kod ARDS-a (jedan oblik zatajenja pluća), ovaj respirator ne može isporučiti određene pritiske. Nisu svi pacijenti oboljeli od ARDS-a. Za te ljude imamo druge respiratore - kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.